Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνομιλίας Βενιζέλου- Άστον

Επίσκεψη στην Ουκρανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εντός λίγων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος έπειτα από παρότρυνση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα  για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, ως εκπρόσωπο της περιοδικής Προεδρίας, να οργανώσει επίσκεψη, σε λίγες ημέρες, μόλις διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο  κ. Βενιζέλος και με την  ιδιότητά του, του Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στη συνομιλία του με την κ. Άστον επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης διοργάνωσης μιας διεθνούς συνάντησης για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Ωστόσο όπως είπε το πρωτεύον ζήτημα είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία μίας συναινετικής κυβέρνησης, ικανής να εκφράσει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και περιφερειακές δυνάμεις της Ουκρανίας, να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης και την ενότητα της χώρας, μέσα σε ένα δημοκρατικό και δικαιοκρατικό πλαίσιο.

Επίσης τα δύο μέρη συζήτησαν για το πρόγραμμα επισκέψεων εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, ώστε να διατηρηθεί αδιάπτωτο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες, θα μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών όμορων, κατά βάση, προς την Ουκρανία κρατών (Σλοβακία, Ουγγαρία κ.α.).

Τέλος η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την εικόνα που σχημάτισε κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, αλλά και για για τις προετοιμασίες που κάνει η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχήμα άμεσης χρηματοοικονομικής στήριξης της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα