Η ώρα του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, συζητούνται στο ανώτατο δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα

Η ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της νέας διαδικασίας χορήγησης των επτά τηλεοπτικών αδειών. Το θέμα συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.
Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας το «πάγωμα» της διαδικασίας κατέθεσαν τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί – Antenna, Alpha, Star, Σκάι. Μεταξύ άλλων θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομικού πλαισίου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Και ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, λήγει αύριο η προθεσμία για την υποβολή αίτησης με τον ΣΚΑΙ να έχει καταθέσει την δική του.
Πριν από περίπου 20 ημέρες, στην πρόσκληση ενημέρωσης του ΕΣΡ επί της διαδικασίας του διαγωνισμού ανταποκρίθηκαν επτά εν δυνάμει υποψήφιοι: Εδωσαν το παρών οι εκπρόσωποι του ANT1, του Alpha, του Εpsilon (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη πλέον), του Star και του ΣΚΑΙ. Εμφανίστηκαν επίσης δύο ακόμη εταιρίες, οι Proteas Production με έδρα την Κύπρο και η Mixta, με τις πληροφορίες να φέρουν την πρώτη να συνδέεται με τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη και να αποτελεί πιθανό «όχημα» για την αδειοδότηση του Mega.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν και οι επτά αυτές εταιρίες θα παραμένουν εντός κούρσας έως αύριο, όπως και το εάν θα υπάρξει και κάποιος νέος, ή νέοι, υποψήφιοι. Με βάση τους όρους προκήρυξης από το ΕΣΡ, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και δηλώσεις Πόθεν Έσχες που θα καλύπτουν το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ που ορίζει ο νόμος ως κεφάλαιο εκκίνησης κάθε καναλιού. Η τιμή εκκίνησης για την δημοπράτηση κάθε άδειας έχει οριστεί στα 35 εκατομμύρια ευρώ, η τελική εικόνα όμως θα ξεκαθαρίσει όταν γίνει γνωστός και ο τελικός αριθμός των υποψηφίων.
Το αίτημα των παλαιών καναλαρχών, αλλά και της αντιπολίτευσης, για προληπτικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες των υποψηφίων επί του συνολικού τιμήματος (35 δις) δεν έγινε δεκτό από το ΕΣΡ. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως με την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων θα ελεγχθεί η προέλευση των οικονομικών πόρων έως το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ (εγγυητική επιστολή και κεφάλαιο εκκίνησης) και μετά το τέλος του διαγωνισμού ο έλεγχος θα επεκταθεί μέχρι το συνολικό ύψος του ποσού που διέθεσε ο κάθε υπερθεματιστής για την απόκτηση της άδειας, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα