Θρίλερ με το «Norman Atlantic»

Φωτιά εκδηλώθηκε στο επιβατηγό-οχηματαγωτό “Νόρμαλ Ατλάντικ”, 45 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο πλοίο επιβαίνουν  478 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων 268 είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου, ιταλικής σημαιας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα- Ανκόνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δραματική επιχείρηση διάσωση των επιβαινόντων, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως εως 10 μποφόρ. Κοντά στο πλοίο βρίσκονται 7 παραπλέοντα σκάφη, ενώ καταφτάνουν στο σημείο πέντε ελικόπτερα, δύο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα του Πολεμικού Ναυτικού,ένα ακόμα ελικόπτερο από τη Λήμνο και ένα Super Puma, καθώς και ένα C 130.

Παράλληλα, σπεύδει η φρεγάτα «Ναβαρίνο», η οποία φέρει άλλο ένα ελικόπτερο.

Το πλοίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, με την ιταλική πλευρά να έχει την ευθύνη των επιχειρήσεων και την ελληνική να συνδράμει στο έργο της διάσωσης.

 Βαρβιτσιώτης: Πολύ δύσκολη διάσωση

Την αναφορά από το C 130 που πετάει πάνω από το πλοίο μετέφερε, μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως είπε, ο πιλότος είδε τον κόσμο συγκεντρωμένο στο πλοίο, όμως ανέφερε και το ότι οι εκρήξεις συνεχίζονται και η φωτιά εξαπλώνεται, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση διάσωσης.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στο υπουργείο μίλησε για «πολύ δύσκολη διάσωση» χαρακτηρίζοντάς τη ως μία «από τις πιο περίπλοκες» κάνοντας αναφορά στις καιρικές συνθήκες, αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 10 μποφόρ, ενώ πέφτει χαλάζι.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για αγνοούμενους» σημείωσε προσθέτοντας ότι ο πλοίαρχος δεν μπορεί να κατασβέσει τη φωτιά με ίδια μέσα.

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων, να διασφαλίσουμε ότι κανείς δε θα μείνει αβοήθητος» είπε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τις ιταλικές.

Ανέφερε ακόμα ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβετικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μεταξύ των πλοίων που σπεύδουν για βοήθεια, είναι και το πλοίο Nissos Serifos, της εταιρείας Kyklades Maritime.

Mαρτυρίες επιβατών

Κραυγή αγωνίας από ακόμη έναν επιβάτη του φλεγόμενου πλοίου βόρεια της Κέρκυρας.

«Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε δεν μπορεί να μας σώσει κανένας, ψέματα λένε όλοι», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega o κ. Νίκος Παπαθεοδοσίου ο οποίος για τη φωτιά πρόσθεσε: Επεκτείνεται η φωτιά και ο αέρας είναι δυνατός και δεν μπορεί να μας σώσει κανένας». Οσον αφορά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ο ο κ. Παπαθεοδοσίου τόνισε «Χαλάζι, βροχή, παγωμένος αέρας».

Την κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας αναφέρθηκε και ο κ. Σοφοκλής Στυλιάρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Στυλιάρας ανέφερε: «Η φωτιά καίει ακόμα δεν έχει σβήσει. Οσο πάει και καίει. Τη βλέπουμε τη φωτιά, στο κάτω κατάστρωμα εκεί που είναι η ρεσεψιόν αρχίσαν και πονούσαν τα παπούτσια μας κάτω από τις λαμαρίνες. Λιώναν τα παπούτσια μας. Οι λαμαρίνες όλες ζεσταθήκαν, φουσκώσαν».

Στο μεταξύ, τo Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα των λίστα των επιβατών και του πληρώματος του Norman Atlantic, το οποίο φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Στο πλοίο βρίσκονται συνολικά 478 άτομα: 422 άτομα και 56μελές πλήρωμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα