Ισχυρός σεισμός με νεκρούς στη Λευκάδα

ΣΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ ΝΗΣΙ

UPDATE

11:30 Στη Λευκάδα αναμένεται σε λίγη ώρα ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, ενώ ο ισχυρός μετασεισμός, άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από λίγο έχει κινητοποιήσει όλες τις αρχές. Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

11:10 Μία ηλικιωμένη γυναίκα 78 ετών, έχασε τη ζωή της από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα. Η άτυχη γυναίκα, βρισκόταν στο σπίτι της στο χωριό Αθάνι, το οποίο κατέρρευσε και την καταπλάκωσε. Την πληροφορία, επιβεβαίωσε στο enikos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θοδωρής Χαλικίας. Πρόκειται για την δεύτερη νεκρή της τραγωδίας, μετά την 60χρονη που έχασε τη ζωή της από κατολίσθηση στο χωριό Πόντη Βασιλικής.

 

Νεκροί, ισχυροί μετασεισμοί και πολλά προβλήματα είναι ο μέχρι ώρας απολογισμός του σεισμού των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη Λευκάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Ο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 09:15. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί Ρίχτερ και 5,6 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα.

Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα αλλά και την Πάτρα, την Αμαλιάδα ακόμα και την Αθήνα.

Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει από τα σπίτια τους.

Το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα είναι μία 70χρονη, στην Πόντη Βασιλικής. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Eπίσης μια  84χρονη γυναίκα από το χωριό Αθάνι, έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από συντρίμια.

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Αντίθετα ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος της Λευκάδας είπε ότι πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι στον δυτικό άξονα του νησιού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν στα χωριά που είναι από εκεί. Εν τω μεταξύ διαψεύδει την είδηση για τρίτο νεκρό από τον σεισμό στη Λευκάδα ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.

Έχουμε καταπτώσεις κατά κύριο λόγο, αναφέρομαι σε σημαντικούς δρόμους και όχι σε επιμέρους δρόμους, φαίνεται ότι ο δυτικός άξονας, από την μεριά του Αγ. Νικήτα εκεί έχουμε καταπτώσεις. Οι δρόμοι αυτοί δεν περνάνε λόγω των καταπτώσεων βράχων. Έχουμε ζημιές στο λιμάνι της Βασιλικής, πολύ σοβαρές ζημιές σε άλλες υποδομές μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως η καταγραφή, σημασία έχει ότι υπάρχει κινητοποίηση και των υπηρεσιών και της πολιτείας.

Η Λευκάδα είναι χτισμένη με έναν πολύ καλό πολεοδομικό κανονισμό για αυτό και αντέχει σε όλα αυτά τα χτυπήματα. Από αύριο που θα μπορέσει να ξεκινήσει η καταγραφή τότε θα έχουμε πιο σαφή εικόνα», είπε ο δήμαρχος.

 

https://youtu.be/EPxzmNwobPU

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα