«Καλπάζει» η ανασφάλιστη εργασία

Τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κατά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου Άρτεμις, δείχνουν αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας σε σχέση με τον προηγούμενη μήνα (Δεκέμβριο 2013), σημαντική όμως μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που έγιναν από μικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Τον περασμένο μήνα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε  1.880 επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι  5.839 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 1.446, ποσοστό 24,76%. Από τους 1.446, οι 574 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το  38,14% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 1.505 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 872, ποσοστό  20,12% των  4.334 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Να σημειωθεί ότι, το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2013 κυμαινόταν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα – τον Φεβρουάριο του 2013 έφτασε μάλιστα το 40,5%. Από  τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω της επιβολής υψηλών προστίμων αλλά και εφαρμογής του συστήματος Εργάνη, το ποσοστό μειώνεται σημαντικά. Τον  Δεκέμβριο του 2013 ήταν στο 18,95%, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 στο 24,76%.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και καταγράφονται είναι 40,59%, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται στα 1.040.500 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

Με αφορμή τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα  για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 να έχουν ελεγχθεί 7.878 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Σε σύνολο 49.126  εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.063. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 10.839.987 ευρώ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα