Καμπανάκι για τις εξαγωγές

Με το ζήτημα της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών ασχολήθηκε το Ποτάμι, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που δέιχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατέγραψαν πτώση 8,1%, κάτι που σημαίνει ότι έπεσαν κάτω από τα 12 δισεκατομμύρια. Έτσι η Σεβαστουπόλεως με μία δεικτική ανακοίνωση επισημαίνει εάν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να ακούσει τις φωνές των εξαγωγέων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Εκεί στην κυβέρνηση το Ποτάμι μπορεί να μην θέλετε να το ακούτε. Αλλά τους εξαγωγείς θα κάνετε έναν κόπο να τους ακούσετε; Τους επιχειρηματίες που μπορούν να αλλάξουν την οικονομική μοίρα αυτής της χώρας, θα τους ακούσετε;
Οι εξαγωγές καταρρέουν. Κατέγραψαν την χειρότερη υποχώρησή τους εδώ και τέσσερα χρόνια. Έπεσαν κάτω από τα 12 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Ποσοστό; 8,1% πτώση.
Οι καθημερινοί ήρωες των εξαγωγών έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς στήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Παλεύουν με την συνεχή αύξηση φόρων και εισφορών που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ακόμα και των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα.
Ενόψει της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσαν ξανά τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν τη βιωσιμότητά τους και αναστέλλουν την ανάπτυξη των εξαγωγών. Ζήτησαν μεταξύ άλλων να αξιοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να επισπευτεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και να επιστραφεί άμεσα το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ.
Στο Ποτάμι επιμένουμε να φωνάζουμε πως η ανάπτυξη των Εξαγωγών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδό της από την κρίση. Εξαγωγές σημαίνει ευρώ στη χώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν, πτωχεύουν, καταρρέουν. Τις προηγούμενες φορές οι κραυγές των εξαγωγέων πήγαν στο βρόντο. Τώρα θα τις ακούσει κανείς;”
Συνεδριάσεις
Στο μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασαν στη Βουλή, υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, με τα στελέχη του κόμματος που απαρτίζουν την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού.
Στη συνεδρίαση ασχολήθηκαν με το νέο τηλεοπτικό τοπίο μετά την διαδικασία αδειοδότησης, την κυβερνητική πολιτική και τη στάση του Ποταμιού ενόψει της ΔΕΘ, καθώς και τις ζυμώσεις για τη συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επιβεβαιώθηκε η διαφωνία με τον τρόπο και τους χειρισμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και τονίστηκε ότι χρειάζεται πλήρης διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα. «Οι άδειες θα πρέπει να ήταν πάνω από τέσσερις, ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθούν ολιγοπώλια» ανέφερε ηγετικό στέλεχος του Ποταμιού.
Στο ζήτημα της συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Ποταμιού, το στοίχημα είναι να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις και το εγχείρημα να μην περιοριστεί μόνο στη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.
Κατά τις εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών του Ποταμιού, χρειάζεται χρόνος και ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σειρά επαφών με στελέχη και προσωπικότητες του χώρου. Μέσα στο Σεπτέμβριο τοποθετείται και η συνάντηση του επικεφαλής το Ποταμιού με τη Φώφη Γεννηματά, που εκκρεμεί εδώ και καιρό. Στο Ποτάμι επιθυμούν να έχει επέλθει συμφωνία στο πλαίσιο και τις διαδικασίες και η συγκεκριμένη συνάντηση να την επισφραγίσει.
Επίσης, έγινε συζήτηση για τις προτάσεις που θα διατυπώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα