Κατήγγειλε… τροπολογιομανία

Την αποχώρηση του Ποταμιού από τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον χωρικό σχεδιασμό, έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, καταγγέλλοντας το όργιο των υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών.
Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι το Ποτάμι πάντα κάνει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και γι’ αυτό και σε αυτό το νομοσχέδιο έκανε κριτική και κατέθεσε προτάσεις αρκετές από τις οποίες μάλιστα έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το εν λόγω νομοσχέδιο περνά αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα και ο λόγος είναι ένας: «Οι Τροπολογίες», και συγκεκριμένα οι πολλές, άσχετες και όλες εκπρόθεσμες τροπολογίες. Ο βουλευτής του Ποταμιού τόνισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει καθώς όπως είπε τα νομοσχέδια έχουν γίνει οι ξενιστές των τροπολογιών. Τροπολογίες οι οποίες όπως σχολίασε, γίνονται για να συντηρήσει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πελατειακό κράτος και να νομιμοποιήσει το ρουσφέτι. Πρακτική, βέβαια, όπως συμπλήρωσε, η οποία γινόταν και στο παρελθόν επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στον αριθμό των τροπολογιών, σημείωσε ότι για ένα νομοσχέδιο 17 άρθρων, έχουν κατατεθεί 19 υπουργικές τροπολογίες και 26 βουλευτικές τροπολογίες, αρκετές από τις οποίες είναι κεκαλυμμένες υπουργικές τροπολογίες που δίνονται να τις καταθέσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.
Το Ποτάμι, όπως τόνισε, κατήγγειλε πολλές φορές το φαινόμενο της τροπολογιομανίας και πως πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατάντια. Συνέχισε λέγοντας ότι επειδή σέβεται τον εαυτό του και το Κοινοβούλιο, αποφασίζει να αποχωρήσει και να μη συμμετέχει στον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το Ποτάμι με τη στάση του αυτή πρώτο αντιστέκεται εμπράκτως στην παρακμιακή αυτή κατάσταση, η οποία μπορεί να βολεύει τα κόμματα, όχι όμως και τη χώρα.
Ο Μπαργιώτας
«Το βοήθημα της κυβέρνησης θα πάει σε κάποιους ανθρώπους που όντως το έχουν ανάγκη, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλες κατηγορίες πολιτών που μπορεί να το έχουν περισσότερο ή όπου το ίδιο ποσό θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα, όπως αν δινόταν σε επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χρήματα υπάρχουν, για να μπορέσεις να ασκήσεις την πολιτική σου, όμως η κυβέρνηση τα σπαταλά. Στον προϋπολογισμό του 2016 οι δαπάνες του δημοσίου για λειτουργικά έξοδα ήταν 5,1δισ. ευρώ, από τα οποία ξέφυγαν και έφτασαν στα 6δις ευρώ. Την εποχή που πρέπει να προσπαθούμε να τα βγάζουμε πέρα με λιγότερα, τα έξοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι άλλο ένα πλεόνασμα που χάθηκε» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Λάρισα.
Σχολιάζοντας την τακτική της Νέας Δημοκρατίας να ζητά μετ’ επιτάσεως εκλογές, χωρίς να έχει όμως προτάσεις σε καίρια ζητήματα πολιτικής, επεσήμανε ότι «η Ν.Δ. δεν έχει πολιτική, το μόνο που έχει είναι ένα μόνιμο αίτημα για εκλογές. Από κει και πέρα ούτε ατζέντα υπάρχει κάτω από αυτή την ταμπέλα ούτε λέει τι θα κάνει για παράδειγμα με το ασφαλιστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο το οποίο είναι μια πολιτική εκ των πραγμάτων. Όμως, η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της, ζητώντας εκλογές με μια λογική της δεκαετίας του ’80 του στυλ «είστε κλέφτες και ανίκανοι», αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία. Επαγγέλλεται τις μεταρρυθμίσεις, όμως δεν λέει με ποιους. Η «σκιώδης» κυβέρνηση που ανακοίνωσε πρόσφατα αποτελείται ως επί το πλείστον από Σαμαρικούς και λίγους Καραμανλικούς είναι χαρακτηριστική. Αν ήταν να κάνουν αυτοί μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν τις έκαναν ως το 2014 που ήταν στην κυβέρνηση;».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην διαχρονική ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου να μπορέσει να μεταρρυθμιστεί: «όταν για να μπορέσει να κλείσει μια κλινική σε ένα δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή, να πάρει ΦΕΚ και μια σειρά σφραγίδων και υπογραφών, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό. Οτιδήποτε και να θες να μετακινήσεις ή να αλλάξεις στο Δημόσιο απαιτεί μήνες. Κι όλα αυτά είναι αλληλένδετα με πελατειακά δίκτυα που έχουν μάθει να εξυπηρετούν και να αυτοεξυπηρετούνται. Στο νομοθετικό κομμάτι, όταν ψηφίζεται ένας νόμος, είναι σαν να αφήνεις μια βάρκα στο Φάληρο και περιμένεις να φτάσει στη Μυτιλήνη. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ από μόνο του. Αν θες να εφαρμοστεί ο νόμος για το κάπνισμα για παράδειγμα, απαιτείται εφαρμοστικός βραχίονας και συγκεκριμένη υπηρεσία για έλεγχο. Εδώ μοιράστηκαν οι αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να μην είναι κανένας ουσιαστικά υπεύθυνος για τον έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα