Κουκουλοφόροι και τρομοκράτες θέλουν την Αθήνα «Καμπούλ»

Αρπαγή λεωφορείων που, αφού πυρποληθούν με βόμβες μολότοφ, χρησιμοποιούνται ως τεράστια οδοφράγματα για να στηθεί μάχη με τους αστυνομικούς. Επιθέσεις από ταράτσες με μάρμαρα, πέτρες και δεκάδες εμπρηστικές βόμβες στο… άβατο των Εξαρχείων. Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων με βόμβες χαμηλής ισχύος (ακόμα και γκαζάκια) σε ΑΤΜ τραπεζών και αυτοκίνητα. Τεστ αντοχής στην ασφάλεια των Αστυνομικών Τμημάτων, με… καταδρομικές ενέργειες όπως αυτή του Βύρωνα.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Τα όσα αναφέρουμε είναι ο μεγάλος φόβος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς βλέπουν να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο σταδιακής μετατροπής της Αθήνας σε πόλη που θα κυριαρχεί ο «νόμος» των κουκουλοφόρων. Ένα σχέδιο το οποίο ξεκίνησε να εκτυλίσσεται με φόντο την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού και στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα για να στηθούν «Δεκεμβριανά 2008», κάτι που για κάποιες ώρες έγινε το περασμένο Σάββατο με… αφορμή την επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούργιο και είχε περιέλθει εδώ και μήνες σε γνώση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, ενώ προσωπική ενημέρωση είχε και ο πρωθυπουργός. Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από τη Στοά του Αττάλου, ο οποίος σε εκδήλωση για τη Δημοκρατία είχε σημειώσει πως «ο εξτρεμισμός βασίζεται στο μίσος και στις προσδοκίες εκτεταμένων καταστροφών, αποσκοπώντας στην πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και της δημοκρατικής νομιμότητας».

 

Αρπαγές λεωφορείων

 

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τέσσερα λεωφορεία έχουν μπει στο στόχαστρο κουκουλοφόρων πέριξ της περιοχής των Εξαρχείων, με την Αστυνομία να «βλέπει» έναν νέο τρόπο κρούσης εξαιρετικά επικίνδυνο για τους επιβάτες και τους οδηγούς. Τα ΜΜΕ προέβαλαν δύο από τις επιθέσεις (σ.σ. η τελευταία απ’ αυτές στη Στουρνάρη τη 10η Δεκεμβρίου), όπου κουκουλοφόροι κατεβάζουν οδηγούς και επιβάτες και στη συνέχεια εκτοξεύουν μολότοφ εντός του λεωφορείου, αφού πρώτα το παρατάξουν ως οδόφραγμα.

Είχε προηγηθεί, ωστόσο, η «επιχείρηση» της 2ας Δεκεμβρίου, όταν, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά από πορεία, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά σταμάτησε λεωφορείο στα Εξάρχεια, κατέβασε τον οδηγό και τους επιβάτες και παρέταξε το όχημα στην οδό Στουρνάρη. Στη συνέχεια, του έβαλαν φωτιά και το χρησιμοποίησαν ως «πύρινο» οδόφραγμα στα επεισόδια. Την ίδια ημέρα, οι αντιεξουσιαστές είχαν αρπάξει ακόμη δύο λεωφορεία στην ίδια περιοχή, κατεβάζοντας κάτω τους οδηγούς. Αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» που αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί επενέβησαν και πήραν πίσω τα ογκώδη οχήματα –εκτυλίχθηκαν σκηνές από ταινία του Χόλιγουντ–, πριν βάλουν σε αυτά φωτιά. Το ευτύχημα είναι ότι σε καμία από τις περιπτώσεις οι κουκουλοφόροι δεν έχουν χτυπήσει οδηγό ή κάποιον από τους επιβάτες, όμως εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα υπάρξει ατύχημα.

 

Εμπρηστικές επιθέσεις

 

Μόνο το βράδυ της 4ης προς 5η Δεκεμβρίου, είχαμε έξι επιθέσεις με μολότοφ και γκαζάκια εναντίον ΑΤΜ, υποκαταστήματος τράπεζας, κρατικού κτιρίου, ακόμα και αστυνομικού τμήματος. Ενέργειες οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «βαριά» τρομοκρατικές, όμως δεν παύουν να προκαλούν έντονη ανησυχία για τη συχνότητά τους, καθώς δεν περνάει ημέρα που να μη σημειωθεί έστω και ένα ανάλογο περιστατικό. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το βράδυ της 1ης προς 2α Δεκεμβρίου, όταν είχαμε την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε κτίριο της ΕΥΔΑΠ και σε 2 ΑΤΜ.

Και εάν για κάποιους είναι απλά η «αντίδραση» μερίδας κουκουλοφόρων απέναντι στο «σύστημα», να θυμίσουμε πως η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα –η 17 Νοέμβρη– συνήθιζε να εφαρμόζει την τακτική των πολλών μικρών επιθέσεων, πριν από την κλιμάκωση της έντασης με ένα μεγάλο χτύπημα. Πολλές φορές, μάλιστα, χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη, είτε «δημιουργώντας» μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Μία τακτική, την οποία έχει περιγράψει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο βιβλίο του και που εξετάζεται ως ενδεχόμενο από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

 

 

 

Φόβος για χτύπημα με ρουκέτα μετά το «γάζωμα» της ισραηλινής πρεσβείας

 

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με τους αξιωματικούς να φοβούνται κλιμάκωση των επιθέσεων μετά τη βόμβα έξω από τράπεζα στο Χαλάνδρι (που δεν εξερράγη λόγω λάθους στη συνδεσμολογία) και την επίθεση με Kalashnikov τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ στο Ψυχικό. Δύο ενέργειες με χρονική διαφορά μικρότερη των 48 ωρών, με τους 54 κάλυκες που βρέθηκαν στο Ψυχικό να ανήκουν στα βαριά όπλα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Μίας οργάνωσης που ακολουθεί τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο προκηρύξεων τα… χνάρια του Επαναστατικού Αγώνα, με τους αστυνομικούς κάθε άλλο παρά να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ασύλληπτα μέλη της ομάδας Μαζιώτη που δρουν με άλλο όνομα – κάτι που έχουν ξαναδεί στα χρονικά της τρομοκρατίας.

«Η βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από τράπεζα στο Χαλάνδρι, αλλά ευτυχώς δεν εξερράγη από λάθος στη συνδεσμολογία, ενισχύει τους φόβους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσας για μεγάλο χτύπημα μέχρι τα Χριστούγεννα», έγραφε μόλις την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική έκδοση της «Α» και μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, ο κίνδυνος για ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό χτύπημα παραμένει, με αξιωματικό τής ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμά πως «οι τρομοκράτες έχουν RPG και ανησυχώ ιδιαίτερα για μία επίθεση με ρουκέτα». Ήδη, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπάρχει πυρετός συσκέψεων προκειμένου να γίνει εκτίμηση κινδύνου, να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός μέτρων ασφαλείας και «να μη μετατραπεί η Αθήνα σε Καμπούλ», όπως πολύ χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος αξιωματικός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα