Κριτήριο η Θεσσαλονίκη

“Επιχείρηση Θεσσαλονίκη”. Με αυτό τον κωδικό ετοιμάζονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ για την ανοιχτή εκδήλωση σήμερα το απόγευμα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της εξόρμησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του Ιουνίου.

Η σημερινή εκδήλωση, όμως αποκτά τεράστια σημασία για τους διοργανωτές, καθώς από την μία υπάρχει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και από την άλλη η πορεία που προσπαθεί να χαράξει στον ίδιο χώρο και η “Ώρα Αποφάσεων”.

Η κ. Γεννηματά θα προσπαθήσει να δώσει νέα δυναμική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κι αναμένεται για μία ακόμη φορά να προσκαλέσει όλα τα κόμματα και τις κινήσεις να ενταχθούν στην ομπρέλα της ΔΗΣΥ. Κάτι που φαίνεται και από την κίνηση της να κλείσει το μέτωπο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συνεργάτες της. Βέβαια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εκφράζει διαφορετικές απόψεις για σειρά οργανωτικών και πολιτικών ζητημάτων, αλλά να μην έχει τη διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, το «ναι» που είπε η Φώφη Γεννηματά στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή και το περιεχόμενο της συζήτησης κατέδειξαν ότι παρά το γεγονός πως υπάρχει συναντίληψη στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταστροφική διαπραγμάτευση που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σημαίνει ότι υπάρχει και ταύτιση με τη Ν.Δ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν και φανερό στο ανακοινωθέν που ακολούθησε της συνάντησης πως υπάρχουν και ζητήματα στα οποία το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ διατηρούν τις δικές τους απόψεις, αλλά προέχει η εθνική συνεννόηση, όπως καιρό τώρα έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά.

Εντυπωσιακό στοιχείο τέλος αποτελεί η συσπείρωση της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Με το Μαξίμου να αναζητεί άλλοθι για τις πολιτικές του στη σκανδαλολογία και σε υποθέσεις από το παρελθόν και τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύουν κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά του Κώστα Σημίτη, μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τα αντανακλαστικά και απάντησε με πολύ σκληρό τρόπο στην κυβέρνηση, υπερασπιζόμενο την κληρονομιά που αποτελεί η διακυβέρνηση της περιόδου Σημίτη και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη που δεν ανήκουν στο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, αλλά ακόμη και σήμερα ασκούν κριτική για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Που θα αναφερθεί

Σύμφωνα με τους συνεργάτες της στην ομιλία της η κ. Γεννηματά θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση ως αντίβαρο στις απαιτήσεις των θεσμών για νέες περικοπές. «Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την διαπραγμάτευση αναμένεται να αναλύσει τα όσα είπε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι  «σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση και διαπραγματεύονται μόνο στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Επιτείνουν έτσι, με βαρύ κόστος, το δράμα για τον λαό και την πατρίδα. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι τις επόμενες ημέρες θα επισημοποιηθεί, μια νέα επώδυνη διαπραγματευτική ήττα της Ελλάδας και θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε επί δύο χρόνια: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα