Κριτική για την απραξία κι επίσκεψη στην Μυτιλήνη

 

Μπορεί απέναντι στον Γιάννη Μουζάλα να έδειξε καλή διάθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση ειδικά για τη στάση της στο μεταναστευτικό κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μάλιστα όπως τόνισε ο αρχηγός της Ν.Δ. ήταν «ένα χαμένο εξάμηνο» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΝΔ η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Bασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση επιβεβαίωσαν και κύκλοι της Συγγρού. Μάλιστα τονίστηκε πως το θέμα έχει λάβει πλέον εθνικές διαστάσεις:  «Η αίσθηση που αποκόμισαμε είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ‘κόκκινο συναγερμό». Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η έξοδος από τη Σένγκεν, υποστήριξαν πως «μιλούσαμε όλοι γνωρίζοντας πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, ο κ. Μουζάλας έχει επίγνωση των δυσκολιών».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως η συζήτηση ήταν ουσιαστική. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική για την πολιτική του πρώτου εξαμήνου που ήταν ένα μείγμα απραξίας και αμηχανίας: «Εμείς στη ΝΔ το θεωρούμε χαμένο εξάμηνο για το προσφυγικό, τώρα όμως έχουμε μία νέα κατάσταση η ένταση και το εύρος του ζητήματος είναι εθνικών διαστάσεων. Διαπιστώθηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις η ΝΔ θα συμβάλει με πρωτοβουλίες».

Τα επόμενα βήματα

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μένει μόνο στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά και να ενημερωθεί για τα hotspots. Στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 27 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα, για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

Και τέλος στις 17 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο του ΕΛΚ, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι κ.κ. Γιούνκερ, Ντολ, Βέμπερ, Μοσκοβισί, προκειμένου να θέσει εκ νέου το ζήτημα και να πιέσει για να αποφευχθεί η έξοδος από την συνθήκη Σένγκεν, όπως επίσης και να βρεθεί οριστική λύση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι αγρότες

Βέβαια το μεταναστευτικό δεν είναι το μόνο καυτό ζήτημα αυτή την εποχή για τη χώρα. Υπάρχουν και οι κινητοποιήσεις πολλών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες είναι κάθετα αντίθετες με το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ειδικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις τις θεωρούν ως θρυαλλίδα εξελίξεων σχετικά με την μακροημέρευση της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Η μόνιμη επωδός των γαλάζιων βουλευτών ότι, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας καλείται τώρα να πληρώσει το κόστος του λαϊκισμού που επέδειξε και των υποσχέσεων που αφειδώς μοίρασε προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία, δεν μπορεί να κρύψει ούτε την αγωνία για τις εξελίξεις, ούτε βέβαια και μιας μορφής αμηχανία για τη στάση του κόμματος απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών.  Ήδη η πρόταση του Μητσοτάκη στη Βουλή για συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ με τμήμα των επιδοτήσεων προκάλεσε αντιδράσεις στους αγροτοσυνδικαλιστές αλλά, παράλληλα, πέρασε και το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα υποκύψει στις σειρήνες της εύκολης αντιπολίτευσης. Διότι, εάν η κοινωνική ένταση κορυφωθεί δεν αποκλείεται να είναι η ίδια που θα κληθεί στη συνέχεια να διαχειριστεί αυτό το θερμό μέτωπο. Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος κινούνται σε μία λεπτή ισορροπία.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. δηλώνει ότι κατανοεί τις αντιδράσεις, ωστόσο θα στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι αυτές δεν μπορούν να αφορούν αποκλεισμούς δρόμων, και μάλιστα μεγάλης διάρκειας. Αρνείται να ψηφίσει το ασφαλιστικό των αγροτών, ωστόσο θα επιμείνει στην πρόταση του συμψηφισμού των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ. Παράλληλα, εφόσον ζητηθεί θα προτείνει και προσαρμογές στον κανονισμό λειτουργίας του ταμείου το οποίο η Ν.Δ. θέλει να διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, τα γαλάζια στελέχη έχουν προετοιμάσει σχέδιο για περιορισμό των ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ και για κατάργηση της εξαίρεσης ασφάλισης που προβλέπεται για τους νέους αγρότες έως 21 ετών.

Τέλος η Ν.Δ. λέει όχι και στο φορολογικό καθώς κρίνει ότι το 13% που προβλέπεται ήδη μαζί με τα βιβλία εσόδων – εξόδων που εισήγαγε η Ν.Δ. είναι επαρκές και, πάντως, κρίσιμο για την επιβίωση του κλάδου. Χωρίς να έχει καταστεί σαφές, η Ν.Δ. θα αποδεχόταν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα επίπεδα των αυτοαπασχολούμενων (26% συν προκαταβολή) μόνον για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως σχεδιάζονταν άλλωστε και επί κυβέρνησης Σαμαρά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα