Μαίνεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία

Παρά τη μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, νέες φονικές συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ επανέφεραν την απειλή της αποσταθεροποίησης, τρεις μόνον μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Τουλάχιστον 13 άνδρες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση ένοπλων αυτονομιστών σε σημείο ελέγχου, περί τα 20 χλμ. νότια του Ντονέτσκ, βιομηχανικής πόλης ενός εκατ. κατοίκων και προπύργιου της φιλορωσικής εξέγερσης. Τρία απανθρακωμένα τεθωρακισμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού και κάμποσα κατεστραμμένα φορτηγά μαρτυρούσαν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Στην πόλη Γκορλίβκα, μασκοφόρος αυτονομιστής, εκπρόσωπος της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται και ένας φιλορώσος πολιτοφύλακας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε σφοδρό βομβαρδισμό κατά αυτονομιστών στο χωριό Σεμενόβκα, στα προάστια του Σλαβιάνσκ, άλλου προπύργιου των φιλορώσων. Περίπου εκατό κάτοικοι του χωριού κατέβηκαν εξαγριωμένοι στον δρόμο με συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Κιέβου, ζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή τους. Το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. κατήγγειλε το Κίεβο ότι κλιμακώνει την αιματηρή εκστρατεία στην Αν. Ουκρανία, υπονομεύοντας τις διεθνείς προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, χαρακτήρισε «μπλόφα» τις δηλώσεις Πούτιν για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα και κατήγγειλε πως η Μόσχα «συνεχίζει να βοηθά ένοπλους τρομοκράτες που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία». Σύμφωνα με το Κίεβο, Ουκρανοί μεθοριακοί φρουροί αναχαίτισαν επιτυχώς απόπειρα εισβολής δεκάδων ενόπλων αυτονομιστών, που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα στην περιοχή του Λουγκάνσκ, προερχόμενοι από τη γειτονική Ρωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι θα σταθεί αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές της Αν. Ουκρανίας λόγω της συνεχιζόμενης φιλορωσικής εξέγερσης, υπολογίζει όμως ότι η προσέλευση στις κάλπες θα κινηθεί, παρ’ όλα αυτά, γύρω στο 70%, προσφέροντας πολιτική νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, καθαρό προβάδισμα διατηρεί ο πραγματιστής μεγαλοεπιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος φιλοδοξεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. ζήτησε εξηγήσεις από τη Βρετανία ύστερα από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ κατά τα οποία ο πρίγκιπας Κάρολος παρομοίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα