Μας έχουν πάρει τα «μέτρα» για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Στο δρόμο που χάραξε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται πως κινείται το σύνολο της Ευρώπης. Και μπορεί εκείνος να ανασκεύασε τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, ο γερμανός υπουργός οικονομικών όμως δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει αυτό.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι φαίνεται πως όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη «κοστολογηθεί».
«Δεν μπορεί κανείς να δεις οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές», είπε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.
«Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεν δίστασε μάλιστα σε νέες δηλώσεις του την Τετάρτη να δείξει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Η πρόοδος είναι αργή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Οι νέες αναφορές του Ολλανδού αξιωματούχου για την χώρα μας έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο, τόνισε πως «κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», προειδοποιώντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε μία δήλωση που έβαλε «πάγο» στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν θέλει αποτελέσματα και ότι εργαζόμαστε γι’ αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι η συμφωνία. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει. Υπάρχουν διαφορές και συγκλίσεις. Αλλά πάνω από όλα υπάρχει το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών, να υπάρξει λύση και όχι ρήξη. Όσο πιο σύντομα βγει λευκός καπνός τόσο το καλύτερο. Δημοσιεύματα που προβλέπουν καταστροφές, έχουν υπάρξει πολλά στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, περισσότερα από 100 δημοσιεύματα έκαναν λόγο για χρεοκοπία και Grexit και διαψεύστηκαν. Και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ αντικυβερνητικής κριτικής στα ΜΜΕ, η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης» υποστήριξε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.

Ο Ντράγκι
Οι μηνιαίες αγορές τίτλων από την ΕΚΤ προχωρούν ομαλά, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της ομιλίας του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.
Ο «Σούπερ» Μάριο υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα εστιάσει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων πολιτικής. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τόνισε ότι «τo QE είναι έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει ευελιξία. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ειδικών συνθηκών στην αγορά».
Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ότι «είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το κατά πόσο θα έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια του ELA».
Γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής η έκθεση στην Ελλάδα ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Δήλωσε ότι «εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες», επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη ρευστότητα, όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα