Μεξικό: Εννέα νεκροί από επιδρομή συμμορίας σε φυλακή

Κακοποιοί, μέλη μιας συμμορίας ντύθηκαν αστυνομικοί μπήκαν μέσα σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Μεξικό και εκτέλεσαν τέσσερις κρατούμενους. Πέντε από τα μέλη της συμμορίας έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των αστυνομικών κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έξι μέλη μιας συμμορίας μεταμφιεσμένα σε αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένου, κατάφεραν και μπήκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα στην Ιγουάλα νότια του Μεξικού.

Σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο της Γκερέρο, αφού οι κακοποιοί μπήκαν στη φυλακή πυροβόλησαν και σκότωσαν τους τέσσερις κρατούμενους —τέσσερις άνδρες 24 ως 41 ετών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία (οι δύο), διακίνηση κοκαΐνης και απαγωγή.

Κατόπιν οι ένοπλοι δράστες αποπειράθηκαν να διαφύγουν και ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς, οι οποίοι σκότωσαν τους πέντε. Ο έκτος ένοπλος τραυματίστηκε, όπως και δύο από τους φρουρούς.

Οι δράστες είχαν φτάσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη φυλακή αυτή στην Ιγουάλα, περίπου 190 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας.

Η αστυνομία και ο στρατός περικύκλωσαν τη φυλακή για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη απόπειρα μαζικής απόδρασης των κρατουμένων.

Οι αρχές ερευνούν το κίνητρο της επίθεσης, πιο συγκεκριμένα εάν επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, και αν κάποιος από τους φρουρούς διευκόλυνε την επιδρομή αυτή.

Η πολιτεία Γκερέρο —όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαπούλκο— είναι μια από αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτή βρίσκονται πολλές εκτάσεις όπου παράγεται μαριχουάνα, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο διαμετακομιδής ναρκωτικών.

Από τον Ιανουάριο του 2013 στην περιοχή αυτή έχουν εξάλλου πολλαπλασιαστεί οι ομάδες «αυτοάμυνας» πολιτών, που αναλαμβάνουν δράση επικαλούμενες την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα