Με αμερικανικά όπλα θα ανακοπεί η Ρωσία;

Όλοι θυμόμαστε τη θεωρία του ντόμινο που υπήρχε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την οποία αν μία χώρα ασπαζόταν τον κομμουνισμό θα ακολουθούσαν και οι γείτονές της.

Μια ανάλογη θεωρία κυκλοφορεί σήμερα στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με το Newsweek και το ΑΜΠΕ, εν μέσω της διαμάχης για τη σκοπιμότητα του εξοπλισμού της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με αυτήν, αν η ρωσική επιθετικότητα δεν εμποδιστεί στην Ουκρανία, η Μόσχα θα ενθαρρυνθεί να κινηθεί εναντίον και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την προστασία των ρωσόφωνων μειονοτήτων στο έδαφός τους.
Με αμερικανικά όπλα, λένε οι θιασώτες αυτής της θεωρίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αναγκάσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Το επιχείρημα αυτό στηρίζεται σε μια πρόσφατη ανεξάρτητη έκθεση οκτώ πρώην ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων που μελετάται με μεγάλη προσοχή από την αμερικανική κυβέρνηση. Η έκθεση αυτή συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύσουν το Κίεβο με όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και ραντάρ αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο διεκδικούν ένα νομικά αμφιλεγόμενο δικαίωμα να “προστατεύουν” τους ρωσόφωνους όπου και αν βρίσκονται, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους», αναφέρεται στην έκθεση. «Αν αυτή η ρωσική πολιτική δεν αντιμετωπιστεί, θα αποτελέσει ένα σαφή κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τη βορειοατλαντική κοινότητα και τους γείτονες της Ρωσίας στην Ευρασία».
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίξουν την Ουκρανία, συνεχίζει η έκθεση, η Μόσχα θα συμπεράνει ότι οι τακτικές που χρησιμοποίησε τον τελευταίο χρόνο μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε. «Ιδιαίτερα ανησυχητική θα ήταν μια παρέμβαση της Ρωσίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Εσθονίας και της Λετονίας, δύο μελών του ΝΑΤΟ όπου ζουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες».
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, το Κρεμλίνο έχει ήδη επιδείξει επιθετικότητα στη Βαλτική, απάγοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο έναν εσθονό αξιωματούχο ασφαλείας στο τέλος μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Μεταξύ των πρώην αξιωματούχων που υπογράφουν την έκθεση είναι ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Ίβο Ντάαλντερ, πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ κατά την πρώτη θητεία του Ομπάμα, και η Μισέλ Φλόρνοϊ, πρώην ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου και βασική υποψήφια για το Υπουργείο Αμύνης αν η Χίλαρι Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος.
Το βάρος αυτών των ονομάτων είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτή την έκθεση. Ο δεύτερος λόγος είναι η χρονική στιγμή της δημοσίευσής της. Πράγματι, η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που αξιωματούχοι της δυτικής αντικατασκοπείας κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει προμηθεύσει τους αυτονομιστές με άρματα μάχης, πυροβολικό και κινητούς εκτοξευτές ρουκετών για τις πρόσφατες επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία. Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, οι αυτονομιστές έχουν διευρύνει τα εδάφη που ελέγχουν κατά 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο πρόεδρος Πούτιν, που αρνείται την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει σιωπηρά προτείνει μια ανακωχή που θα στηρίζεται στη νέα αυτή διαχωριστική γραμμή, ώστε ο θύλακας των αυτονομιστών να είναι οικονομικά περισσότερο βιώσιμος. Το Κίεβο απορρίπτει όμως αυτή την πρόταση επιμένοντας στη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, που προβλέπει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και τον τερματισμό των παραβιάσεων των συνόρων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πολλά στελέχη τόσο εντός όσο και εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να εξοπλιστεί η Ουκρανία. Ανάμεσά τους, ο απερχόμενος υπουργός Αμύνης Τσακ Χέιγκελ, καθώς και ο πιθανός διάδοχός του Αστον Κάρτερ. Η Ρωσία πάντως έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση απειλή προς την εδαφική της ακεραιότητα και θα αντιδράσει αναλόγως. Η στρατιωτική της δύναμη που σταθμεύει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελείται από 700.000 άνδρες, πολλές θωρακισμένες ταξιαρχίες και πολεμικά αεροσκάφη. Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, αποτελείται από 34.000 άνδρες. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι υποχρεωμένα την υπερασπιστούν.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, ειδικό για τη Ρωσία στο Ινστιτούτο Κέναν και σύμβουλο του Πενταγώνου, ο ουκρανικός στρατός είναι τόσο αδύναμος και κακά εκπαιδευμένος ώστε η προμήθειά του με αμερικανικά όπλα δύσκολα θα αλλάξει την κατάσταση στα πεδία της μάχης. Άλλωστε, και η προμήθεια του ιρακινού στρατού με αμερικανικά όπλα δεν απέτρεψε την κατάρρευσή του στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα