Με φόντο την εκλογή Προέδρου

Πολλοί είναι αυτοί που εκτίμησαν ότι το νέο εκλογικό σχήμα είναι αμιγώς εκλογικό με φόντο τον επόμενο Φεβρουάριο, όταν η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως όσες φοροελαφρύνσεις και όσα φιλολαϊκά μέτρα και να λάβει η κυβέρνηση είναι μάλλον δύσκολο έως απίθανο να προλάβει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, το οποίο και φάνηκε στις ευρωεκλογές.

Με βάση τα όσα είπε και ο Σαμαράς στο Υπουργικό Συμβούλιο οι φοροελαφρύνσεις θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου, οπότε δεν τις νιώσουν στις τσέπες τους οι πολίτες άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η άμεση επιλογή του. Αντίθετα η διόρθωση των αδικιών θα είναι περισσότερο ορατή μέχρι τον Ιούνιο του 2016, που ολοκληρώνεται η θητεία της κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι «θα φυλάξει τις Θερμοπύλες» όπως είπε και ο Γ. Στουρνάρας, αλλά ταυτοχρόνως θα επιχειρήσει να υλοποιήσει αυτό που και ο ίδιος πιστεύει: Ανάκαμψη χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, με μείωση της φορολογίας. Αυτό είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι το… ζωνάρι δεν έχει άλλη τρύπα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που πρέπει να υλοποιηθεί και να αποδώσει πολιτικούς καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για εξάντληση της 4ετίας, οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μόνον εξασφαλισμένοι δεν μπορεί να θεωρούνται.

Στο προαναφερόμενο πλαίσιο εντάσσονται και μια σειρά επιλογών του ανασχηματισμού που ξένισαν πολλούς. Μιλάμε για υπουργούς σαν τον Ντινόπουλο, τον Βορίδη και υφυπουργούς σαν τον Γιακουμάτο, την Παπακώστα και τη Βούλτεψη, εκπροσώπους της αποκαλούμενης λαϊκής Δεξιάς, που καλούνται να επουλώσουν «πληγές» του παρελθόντος και να σηματοδοτήσουν την πορεία προς τη μετά Μνημόνιο εποχή.

Το εμπόδιο

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το μόνο εμπόδιο για την κυβέρνηση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να το ξεπεράσει αποδυναμώνοντας την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, ρίχνοντας γέφυρες προς ΔΗΜ.ΑΡ., ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους βουλευτές.

Ήδη, κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση είναι ενισχυμένη, καταγράφοντας μια πλειοψηφία 155 βουλευτών -από 152- με την προσθήκη του Ανδρέα Λοβέρδου, του Χρήστου Αηδόνη, αλλά και του Δημήτρη Μπριάννη, ο οποίος θα καταλάβει στο τέλος Αυγούστου τη γαλάζια έδρα στη Φθιώτιδα που χηρεύει λόγω της εκλογής του διαγραφέντος Νίκου Σταυρογιάννη στη δημαρχία Λαμίας.

Κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια και οι απαιτούμενες τρεις ψηφοφορίες για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια θα διεξαχθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2015 -περίοδος που οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας μπορεί να έχουν διαμορφώσει και νέο πολιτικό σκηνικό.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως εθνικό καθήκον και συμφέρον είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελά ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση στην προεδρική εκλογή.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα