ΜΚΟ επέστρεψε χρήματα στο Δημόσιο   

 

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η λαϊκή σοφία. Αλλά στην περίπτωση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το… λάθος εντοπίζεται και γίνεται προσπάθεια να επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν για προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν.

Κάπως έτσι η Δ’ ΔΟΥ Αθηνών εισέπραξε 202.000 ευρώ με δύο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής, που είχαν εκδοθεί το 2008 για δυο προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», που είχαν χρηματοδοτηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)», τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής.

Αξίζιε να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2015 το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση της απονομής ευθυνών αναφορικά με τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων που έτυχαν αρκετές ΜΚΟ από τη Γενική Διεύθυνση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) την περίοδο 2000-2010.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ’ ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής να έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα