Μόρας: «Ίσως είναι λύση ο αποκλεισμός»

Ο Βαγγέλης Μόρας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Sport Fm όπου δεν δίστασε να πει πως ενδεχομένως να είναι μία μορφή λύσης ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Μπορούν να σταματήσουν όλα; Εφόσον δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά, ας δοθεί αλλιώς η λύση. Δεν βλέπουμε ποδόσφαιρο πλέον. Έχουμε καταντήσει να βλέπουμε ένα ντέρμπι και να παρακαλάμε να μην διακοπεί. Αντί να κάνουμε βήματα μπροστά από το 2004, έχουμε πάει πολλά βήματα πίσω. Δεν ξέρω ποια θα είναι η λύση, ίσως αυτό καταφέρει να πείσει όσους ευθύνονται για το πρόβλημα να βρουν μια λύση».

Πέραν της άποψής του αυτής μίλησε για την Εθνική ομάδα με αφορμή τα δύο φιλικά με το Μαυροβούνιο και την Ισλανδία, όπου παρατηρήθηκαν πολλές μεταπτώσεις στην απόδοση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:

«Χτίζεται κάτι καινούργιο, με ένα νέο προπονητή και ένα σύστημα που δεν είναι άγνωστο, αλλά έχει πολλά νέα πρόσωπα. Είναι πολλές οι αλλαγές και χρειάζεται χρόνος. Ας κρατήσουμε τη διάθεση που φαίνεται να υπάρχει από όλους. Σύμφωνα με το ρόστερ που υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα. Χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί και μπορεί κάποιος να δει πώς παίζει το 3-5-2 η Γιουβέντους, για παράδειγμα. Όλη η ομάδα αμύνεται και όλη η ομάδα επιτίθεται. Είπαμε όμως, χρειάζεται πολύς χρόνος και υπομονή. Αυτό το σύστημα πιστεύει ο προπονητής ότι είναι το καλύτερο βάσει υλικού. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε τι θέλει, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να πω ότι οι προηγούμενοι προπονητές είχαν αφήσει την Εθνική να γίνει πανηγύρι. Εγώ είχα πει ότι ήταν κυρίως θέμα νοοτροπίας δικής μας. Όταν λείπει η σωστή νοοτροπία δεν μπορείς να νικήσεις ούτε τα Νησιά Φερόε, ούτε κανέναν. Αν την έχεις μπορείς να κοντράρεις οποιονδήποτε. Τα αποτελέσματα στα προκριματικά του Euro ήταν μια καλή σφαλιάρα για όλους μας, μια ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Είτε παίζεις, είτε δεν παίζεις, φοράς το εθνόσημο και πρέπει να παίζεις γι’ αυτό.
Είμαι καθαρά υπέρ της άποψης Ρεχάγκελ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παράγουμε παίκτες όπως άλλες χώρες. Το πρωτάθλημά μας πάει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο. Πρέπει να έρχονται παίκτες που θα δώσουν τα πάντα για να μείνουν. Θυμάμαι κάποτε σε προκριματικά, που έπαιξα ένα ματς στην Κρήτη με το Ισραήλ και μου είπε ότι “αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν θα έχεις άλλη”. Απλά αυτά τα λόγια. Μου το είπε απλά και όμορφα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Δεν μπορεί κάποιος επειδή έκανε δυο καλές συμμετοχές να καλείται αμέσως στην Εθνική.
Στα θετικά είναι ότι βάλαμε γκολ και ότι είχαμε αρκετές καλές στιγμές στα δυο ματς. Όταν ρισκάρεις περισσότερο μπροστά ίσως είναι φυσιολογικό να κινδυνεύεις περισσότερο πίσω. Πρέπει λοιπόν να βρούμε μια ισορροπία, να βρεθεί μια χημεία. Ο προπονητής έκανε τις δοκιμές του σε αυτά τα δυο φιλικά και στα υπόλοιπα δυο που μένουν πιστεύω ότι θα καταλήξει στα συμπεράσματά του».

Για τη μικρή προσέλευση του κόσμου στα ματς της Εθνικής είπε:

«Κατά τη γνώμη μου, όταν δεν πάει καλά η ομάδα δεν φεύγεις, πας για το εθνόσημο. Μπορώ να σου πω το παράδειγμα της κακής χρονιάς που κάνουμε εμείς με τη Βερόνα. Παρόλα αυτά όλος ο κόσμος είναι εκεί, τα διαρκείας έρχονται κανονικά. Εγώ θέλω να βλέπω τον Έλληνα φίλαθλο να έρχεται επειδή θέλει να δει την Εθνική ομάδα. Όχι τον Μόρα και τον κάθε παίκτη, αλλά την ομάδα. Είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε αυτοκριτική. Δηλαδή θα έρθεις στο γήπεδο μόνο στις επιτυχίες; Οι παίκτες φεύγουν και έρχονται, αλλά η φανέλα και το εθνόσημο μένει».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα:

«Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά στόχος μου δεν είναι αυτός. Αν έχω μιλήσει με κάποιον, είναι μόνο με τον κ. Κούγια, αλλά χωρίς κάτι παραπάνω. Δεν έχει να κάνει με την ομάδα, αλλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσοι αποφεύγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο το κάνουν για το περιβάλλον. Να μπω στη διαδικασία να παίξω σε ένα πρωτάθλημα που τη μια Κυριακή παίζεις και την άλλη όχι, την άλλη αδικείσαι κατάφωρα. Έχω μάθει αλλιώς πλέον, έχει ηρεμήσει το κεφάλι μου, γιατί να μπω σε αυτή τη διαδικασία;
Το ελληνικό ποδόσφαιρο το ξέρουν όλοι μόνο και μόνο για τα επεισόδια. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που το έχει μετανιώσει που έφυγε στο εξωτερικό. Εδώ πρωταγωνιστής δεν είναι ποτέ ο ποδοσφαιριστής. Είναι οι διαιτητές, οι οπαδοί και οι πρόεδροι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα