“Νέα κυβέρνηση με εθνική γραμμή”

Στην ανάγκη νέας κυβέρνησης κι Εθνικής γραμμής, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση είναι το αφήγημα της Φώφης Γεννηματά, έτσι όπως το ανέπτυξε στην τετραήμερη περιοδεία της που ολοκληρώνεται σήμερα στα Ιωάννινα.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επιβεβαίωση της μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους που είχε πετύχει η τότε κυβέρνηση το 2012 αλλά και των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που «οδήγησαν σε δυο χαμένα για την Ελλάδα χρόνια», όπως τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά την ύφεση, την απώλεια επενδυτικών ευκαιριών και την ανεργία.«Το χειρότερο, αναδεικνύουν την νέα προσπάθεια εξαπάτησης του Ελληνικού λαού από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αφού συμφώνησε και υπέγραψε το περασμένο Μάιο, αυτό που ήθελε ο κύριος Σόιμπλε για την μετάθεση της ουσιαστική ρύθμισης για το χρέος μετά το 2018, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να θολώσει τα νερά», συνέχισε σε δηλώσεις της από τα Τρίκαλα όπου βρέθηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να καταλήξει ότι κάθε μέρα και περισσότερο αναδεικνύεται ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση με Εθνική Γραμμή, με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς, για να πετύχει την αναδιάρθρωση του χρέους, την έξοδο από την κρίση, την βιώσιμη ανάπτυξη».
Για τους αγρότες
Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά έκανε νέο άνοιγμα προς τους αγρότες, που για πολλά χρόνια ήταν μία προνομιακή ομάδα για το ΠΑΣΟΚ.
«ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καπηλεύτηκαν την οργή του Έλληνα αγρότη, ανέβηκαν στα τρακτέρ και τα έκαναν βήμα για τη φτηνή δημαγωγία τους». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την Καρδίτσα και το Επιμελητήριο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε σύσκεψη αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων.
Ο πρωτογενής τομέας, ανέφερε, είναι υπό διωγμό, λέγοντας πως φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εξοντώνουν τους αγρότες. Η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%. Υπήρξε αύξηση του κόστους παραγωγής από τις ατέλειωτες αυξήσεις στον ΦΠΑ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια, κατάργηση του ΟΓΑ. Επίσης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ και ΚΑλΠ λιμνάζουν, την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.
Είμαστε οι πρώτοι, συνέχισε η κ. Γεννηματά, που καταγγείλαμε τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να προσθέσει: «Προειδοποιήσαμε πως πάνε σε εξόντωση του αγρότη. Αφαιρούν πάνω από το 60% του εισοδήματος του και δίνουν το τελειωτικό κτύπημα στη γεωργική παραγωγή. Όλα αυτά χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο».
Η χώρα, επισήμανε στη συνέχεια, χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας- αγοράς, σχέση συνεργατική και όχι σχέση αντιπαλότητας, για να καταλήξει:
“Μία συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων η οποία θα διασφαλίζει τουλάχιστον για ένα μεσοδιάστημα τις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων και θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης”.
Οι υπολογισμοί
Στο μεταξύ, στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για νέες προσχωρήσεις, κυρίως από την πλευρά του Ποταμιού, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως δεν θα πρέπει να μακαρίζουν προ του τέλους. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν πιθανή μία συνεργασία με την άρτι αποχωρήσασα από το Ποτάμι βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένουν και από τον Αχμέτ Ιλχάν, με τον οποίο συναντήθηκε κατά την περιοδεία της σε Ροδόπη και Κομοτηνή η Φώφη Γεννηματά και ο οποίος προγραμματίζει να μιλήσει σε εκδήλωση των νέων ακτιβιστών του ΕΣΚ στην Κομοτηνή.
Από κοντά παρακολουθούν στην Χαριλάου Τρικούπη και τις κινήσεις βουλευτών του Ποταμιού, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Κώστας Μπαργιώτας, για τους οποίους πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητούν με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, της δεύτερης συνιστώσας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη εκ μέρους τους για τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ομιλίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε δήμους της Β’ Αθηνών. Έτσι σήμερα Δευτέρα υπάρχουν τρεις εκδηλώσεις. Στο Μοσχάτο και στο πολιτιστικό κέντρο θα μιλήσει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Βασσίλης Κεγκέρογλου και στο δημαρχείο των Αχαρνών οι Παύλος Χρηστίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης. Αύριο Τρίτη στο Αιγάλεω θα βρεθεί ο Κώστας Πανταζής, ενώ την Τετάρτη στο Πολιτιστικό κέντρο Αλίμου θα μιλήσει ο Γ. Κουτρουμάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα