Νέα πτωχευτική διαδικασία για τις επιχειρήσεις

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Τα χέρια σε πλήθος επιχειρηματίες «λύνει» η νέα πτωχευτική διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Με τον νέο νόμο διευκολύνεται τόσο η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσο και η εκκαθάριση εκείνων που τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον μείζονα στόχο. Θα καλυφθεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των εν δυνάμει επενδυτών, καθώς θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα η «δεύτερη ευκαιρία» ώστε, όταν αποτύχει μία προσπάθεια, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική ενέργεια, χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν.

Η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει κίνητρα και σε όσους για πρώτη φορά θέλουν να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς. Οι δύο αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να καταγραφούν πάνω από 250.000 «λουκέτα» από την αρχή της κρίσης. Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, ψηφίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.

Επέκταση δικαιούχων για ένταξη στο άρθρο 99
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ανοίγει η διαδικασία συναλλαγής του άρθρου 99 παρ. 1 ν. 3588/2007. Πλέον θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, όχι μόνο οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών, αλλά και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας.

Πρακτικά, δηλαδή, υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης.

Επιπλέον, μια εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια, αντί για 5 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα, και η περίοδος απαλλαγής από χρέη φυσικών προσώπων μειώνεται από 10 σε 3 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι οι αρνητικές συνέπειες της πτώχευσης μειώνονται σημαντικά και οι επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά, έχουν τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Πρόταση για αναμόρφωση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις πτωχεύσεις που δημοσιοποίησε στο τέλος Μαΐου 2015 η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius, στην Ελλάδα το 2015 αναμένεται μείωση των πτωχεύσεων κατά 1% σε σύγκριση με το 2014. Εάν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2007 που ο συγκεκριμένος δείκτης θα έχει αρνητικό πρόσημο. Από το 2008 έως και το 2013 ο ρυθμός αύξησης των πτωχεύσεων στην Ελλάδα ήταν διψήφιος, φτάνοντας μάλιστα το 40% το 2009.
Την αναμόρφωση, εξάλλου, συνολικά του πτωχευτικού δίκαιου επιδιώκει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και ήδη για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Τειρεσία και σχεδιάζεται να παρουσιαστεί, μέσα στον Σεπτέμβριο, μία ολοκληρωμένη πρόταση που καταρτίζουν εμπειρογνώμονες (νομικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.).

Aπλούστευση της αδειοδότησης
Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία έναρξης μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανασύσταση και ανασυγκρότηση της «Ομάδας Διαχείρισης Έργου για την Απλούστευση της Αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ομάδας είναι: οι γενικοί γραμματείς από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Ευστράτιο Ζαφείρη, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη, στην ομάδα θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού.

Σκοπός είναι να προχωρήσουν οι προτεραιότητες των δράσεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, να καταρτιστούν τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευση, έκδοση κανονιστικών πράξεων, οργανωτικές αλλαγές, εκπαίδευση, και να δοθούν κατευθύνσεις για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα