Νέο επεισόδιο με Μητσοτάκη- Λαφαζάνη

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση και τη συγχώνευση 23 φορέων του Δημοσίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει αν τον εκφράζει η υπόσχεση που διατύπωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, σχετικά με την επαναπρόσληψη όσων απολυθούν.

«Αλήθεια θα επαναπροσλάβετε και τους 156 δημοτικούς αστυνομικούς που βρέθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον άφησε αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά να μην κλείσει το Εθνικό Ίδρυμα «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», που, όπως ανέφερε, είχε μόνο σφραγίδες και δεν λειτούργησε ποτέ. «Με την ίδια λογική να κάνουμε κι ένα ίδρυμα Οδυσσέας Ανδρούτσος ή Καραισκάκης» είπε με νόημα.

Ακόμη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για να φτάσει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στις 450.000.

«Απολύετε τον κόσμο σωρηδόν και οριζοντίως», είπε σε υψηλό τόνο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τον υπουργό ότι εκτελεί εντολές της τρόικας για τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις απολύσεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως τις εμπαίζει με άθλο και χυδαίο τρόπο, καθώς, όπως είπε, το ίδιο έργο έχει ανατεθεί με μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο σε εργολάβους με «δουλεμπόριο εργασιακών σχέσεων».

Συνεχίζεται η κόντρα για το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας

Πρόταση για εξάμηνη παράταση λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο επιμένει στην απόσυρση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου, ζητώντας να μην καταργηθεί το Ινστιτούτο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι το Ινστιτούτο «διενεργεί έργο του υπουργείου Εργασίας», όπου υπάρχουν πέντε αρμόδιες Διευθύνσεις και ο ΟΑΕΔ, ενώ υλοποιεί πρόγραμμα μόλις 120 εκατ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ του συνολικού προγράμματος για την εργασία.

«Ένα μπορώ να δεχθώ: ότι η απότομη κατάργησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος που τρέχει, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πάντως. Να δεχθώ να συζητήσω να υπάρχει μεταβατική περίοδος έξι μηνών, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που υλοποιεί και θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό», ήταν η πρόταση του κ. Μητσοτάκη.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ρωτώντας το ΠΑΣΟΚ «ποια είναι η διαφορά του Ινστιτούτου με τους άλλους οργανισμούς, όπως το ΤΕΟ». «Θέλετε να καταργήσετε οργανισμούς; Γιατί πρέπει να υπάρχουν και απολύσεις; Αυτό είναι βαρβαρότητα», είπε.

Την πρόταση Μητσοτάκη απέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επιμένοντας «να αποσύρουμε το άρθρο και να κάνουμε αξιολόγηση του προσωπικού». «Η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του Ινστιτούτου», υποστήριξε και ανέφερε ότι «με μηδενικό κόστος κρατάμε όρθιες 500.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα