Ναζιάρικη διαπραγμάτευση

ΚΡΥΦΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς. Αυτό μετά τα μπρος πίσω των δύο πλευρών και χωρίς μέχρι ώρας να έχει αποσαφηνιστεί τι θα συμβεί.

Αλλωστε και από την Αθήνα ανοικτό μένει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ, «μόνο εάν υπάρχει έδαφος».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του». Χθες πάντως γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ. Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και μέσα σε όλα αυτά, πιθανή θεωρεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μια συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με δηλώσεις του κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είπε ο Φρ. Ολάντ, είναι ότι «πρέπει να επιταχύνουμε, να μην καθυστερούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε να σκεφτούμε λύσεις που θα ήταν δυσάρεστες για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη». Καταλήγοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η συμβουλή προς την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται δουλειά, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού όταν έφτασε στον τόπο της συνεδρίασης τον χαιρέτισε θερμά και ήταν ένας από τους λίγους πρωθυπουργούς που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φίλησε. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν στην ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες πως «προς χάριν σαφήνειας, θα θέλαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία να επαναδιατυπώσουμε κάποια ζητήματα από την πλευρά της κυβέρνησής μας». «Η αρχική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για πλεόνασμα 0,5% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,5% για το 2016. Η θέση των θεσμών όπως την κατανοούμε είναι για πλεόνασμα 1% για το σύνολο του έτους 2015 και 2% για το 2016», όπως ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Στην πιο πρόσφατη πρόταση μας που υπεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έχουμε προτείνει ένα πλεόνασμα 0,75% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,75% για το 2016. Με την πρόταση αυτή, η κυβέρνησή μας προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων μας» σημείωσαν.

Προς το παρόν, δύο υπουργοί της κυβέρνησης και η σχετική ομάδα διαπραγμάτευσης παραμένουν στις Βρυξέλλες, εν αναμονή της επίσημης απάντησης εκ μέρους των θεσμών για την πρόσφατη πρότασή μας τόνισαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπόλοιπες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες και ικανές να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσαν.

Λίγο νωρίτερα, η ελληνική πλευρά βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως ειδικότερα σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως ακόμα βρισκόμαστε μακριά από την πολυπόθητη συμφωνία. Σε αυτό συνηγορεί και η αύξηση του ELA.

Συγκεκριμένα σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ν΄ αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρω, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρω.

Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρω. Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα