Ναι στη Ζωή, όχι στον Αλέξη

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του Ποταμιού να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ούτε ψήφο ανοχής. Αντίθετα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής με το σκεπτικό ότι το πρώτο κόμμα δικαιούται να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής. Ως αντιπρόεδρο της Βουλής θα προτείνει τον Σπ. Λυκούδη, ευελπιστώντας και σε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Ν.Δ. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή στο πλαίσιο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, θα τεθεί μετ’ επιτάσεως η πρόταση προς τον πρωθυπουργό «να επιδιώξει τη συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης». Όπως τονίζεται άλλωστε και σε ανακοίνωση του κόμματος «οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση. Η κυβέρνηση έχει χρέος να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες για το τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το Ποτάμι «είναι πρόθυμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης», και προτείνει στην κυβέρνηση «να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μη βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό».

Στην Ευρωβουλή
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γραμματικάκης και Κύρκος, όπου ζητούν να συνδράμει στις περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Όπως επισημαίνουν οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, ζημιές σε επιχειρήσεις, διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές οικιών, υποδομών, καλλιεργειών, καθώς επίσης και μεγάλες καταστροφές σε πολιτιστικά μνημεία των περιοχών που επλήγησαν.
Τα ορμητικά νερά των ποταμών Αράχθου και Αχελώου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σημαντικά γεφύρια- μνημεία. Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το οποίο κτίστηκε το 1860 με άνοιγμα 40 και ύψος 21 μέτρων, το αποκαλούμενο και Ακρόπολη της Ηπείρου. Η υπερχείλιση των νερών του Αχελώου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις γέφυρες Καταφυλλίου-Αυλακίου, Τέμπλας Βρουβιανών, ενώ από τα νερά παρασύρθηκαν τα εναπομείναντα ερείπια της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων με άνοιγμα 48 και ύψος 26 μέτρων, το οποίο κτίστηκε το 1515 (φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή του) και ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.
Για τα δύο μνημεία-θρύλους, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην ανακατασκευή και αναστήλωση τους.
Τέλος ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών της Ε.Ε. για να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα