«Να μη μας πανικοβάλει η γρίπη»

«Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη, αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση του κόσμου για το εν εξελίξει φαινόμενο και αντιϊκά τα οποία υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις ελλείψεις εμβολίων που καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το πρόγραμμα των εμβολίων καταρτίζεται με βάση την προηγούμενη χρονιά και αφού το 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης, τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.

Πάντως, όπως είπε και με αφορμή την αύξηση των θανάτων που έχουν φτάσει τους 62, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σήμερα ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει 3 με 4 εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο newpost.gr, σημείωσε ότι από την αρχή της σεζόν δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και τα αποτελέσματα συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές να είναι αποκαρδιωτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη ο ΕΟΦ φέτος δεν προχώρησε σε επαρκείς παραγγελίες του εμβολίου ενώ δεν υπήρξε και η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού ενώ όπως επισημαίνει η θεραπεία με τα αντιικά είναι κοστοβόρα τόσο σε ζωές όσο και σε χρήματα.

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε από τη μεριά της πως πλέον «δεν είναι εποχή εμβολιασμού, ωστόσο, το υπουργείο διαθέτει ένα μικρό αριθμό εμβολίων».  Όπως εξήγησε «τα εμβόλια τα εισάγουν και τα κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αρμόδιος για την κάλυψη των αναγκών και τον έλεγχο, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, είναι ο ΕΟΦ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα