Να συμβιβαστούμε (εντίμως), να τελειώνουμε…

Αποκαλυπτική των «θέλω» της κοινής γνώμης αναφορικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους-πιστωτές της είναι το τελευταίο πανελλαδικό γκάλοπ της εταιρείας Marc (σ.σ. πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 – 5 Μαρτίου) που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Αυτό το δημόσιο «θέλω» δηλώνει σε αναλογία 7 προς 10 ότι τάσσεται υπέρ της λύσης του να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός και μία κοινής αποδοχής συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να γίνει «σε περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων».

Στο παραπάνω ερώτημα, λοιπόν, το 69,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής, σε αντίθεση με το 27,4% που εκτιμούν ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω κι αν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Ένα ποσοστό της τάξης του 3% δεν απάντησε. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο ένας στους δυο ερωτηθέντες (50,4%) εκτιμά ότι «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα», έναντι του 45,5% που έχει την αντίθετη άποψη. Το 4,1% δεν απάντησε.

Κατά τα λοιπά, η δημοσκόπηση της Marc έθεσε υπό την κρίση των ερωτηθέντων και άλλα ζητήματα της τρέχουσα πολιτικής επικαιρότητας όπως τα πρώτα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η επανασύστασης της ΕΡΤ και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Αναφορικά με τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το 88,3% των ερωτηθέντων τα κρίνουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά», ενώ αρνητική και μάλλον αρνητική μόνο το 9,9%.

Σχετικά, τώρα, με το ζήτημα επανασύστασης της ΕΡΤ και της πρόσληψης των απολυμένων, το 52,3% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, ενώ το 43,2% αρνητική και μάλλον αρνητική. Τέλος, στο θέμα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς Μνημόνιο, το 84,2% δηλώνει ότι συμφωνεί, έναντι ποσοστού 12,9% των ερωτηθέντων που διαφωνούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα