Νερό στον μύλο των δραχμολάγνων ρίχνει ο Βαρουφάκης

«Είδα, άκουσα, αισθάνθηκα» και μετά από λίγο «δεν είπα κάτι τέτοιο», «τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις μου». Αυτό είναι εν πολλοίς το επικοινωνιακό story line του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ακόμη και με την ιδιότητα του εκφραστή μίας κάκιστης διαπραγματευτικής τακτικής που οδήγησε τη χώρα σε μετωπική με τους εταίρους συνεχίζει να κάνει μαθήματα πολιτικής οικονομίας.

Τελευταίο κρούσμα η συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας όπου λίγο ούτε πολύ ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοίμαζε μυστικά την εκτύπωση εθνικού νομίσματος στην περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια σημαντική συμμαχία στην Ευρώπη να μας πετάξουν έξω. Έπρεπε να έχουμε μια μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων και ένα σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε εκτός Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τα περί μετωπικής ρήξης και διολίσθησης στην εκτός ευρώ ζώνη ο Γ. Βαρουφάκης δεν τα υποστηρίζει για πρώτη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μιλήσει στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. έδωσε συνέντευξη σε άλλο ξένο ΜΜΕ δηλώνοντας ότι η εισήγησή του στην ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. αλλά έφαγε… πόρτα κατά το κοινώς λεγόμενο) ήταν να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Οι εισηγήσεις-σχεδιασμοί Βαρουφάκη περί δραχμής επιβεβαιώνονται και από τ η συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στον ρ/σ REAL FM. Τι είπε ο κ. Βαρουφάκης; Ότι εν γνώσει των κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη είχε «στηθεί» στο υπουργείο Οικονομικών μια ομάδα ατόμων που επεξεργαζόταν τα «αντίμετρα» της Αθήνας –με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα– σε περίπτωση που γινόταν πράξη ο ευσεβής πόθος κάποιων Ευρωπαίων εταίρων περί GREXIT.

«Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πώς θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε», αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης ρίχνοντας νερό στον μύλο όσων υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα περί επιστροφής στη δραχμή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέντευξη του στον REAL FM ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και στο αποτέλεσμά του με έναν τρόπο που αφήνει περιθώριο για πολλές (παρ)ερμηνείες σχετικά με τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς και στο κατά πόσο τελικά πίστευε την πρόταση του «ΟΧΙ».

«Ταξίδευα σε έναν όμορφο σύννεφο γεμάτο ενθουσιασμό» είπε συγκεκριμένα ο Βαρουφάκης και συνέχισε: «Τη στιγμή που μπήκα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένιωσα αμέσως ένα αίσθημα παραίτησης, μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ήμουν αντιμέτωπος με αέρα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με ό, τι συνέβαινε έξω».

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παραίτησε» τον Γ. Βαρουφάκη ήταν η μίνιμουμ αντίδραση ενός ηγέτη να συμμαζέψει τα σπασμένα του υπουργού του. Το θέμα, ωστόσο, είναι αν ο κ. Βαρουφάκης έχει τον… ασυμμάζευτο και συνεχίζει έστω και εκτός του κυβερνητικού σχήματος να προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στην πανεθνική προσπάθεια που κάνει η οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της μετά από την καταστρεπτική 6μηνη “βασιλεία” του στην οδό Νίκης…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα