«Νουθεσίες» προς τους αντάρτες

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος μέχρι τις εκλογές, ειδικά σε αυτές για τους δήμους και τις περιφέρειες. Όπως συμβαίνει κάθε φορά έτσι και τώρα οι αντάρτες έχουν την τιμητική τους και πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου, το οποίο σίγουρα δεν ήθελε να προσθέσει κι άλλα προβλήματα.

Όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία τις τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος εκ μέρους της Eurostat. Κάτι που θα προσθέσει νέα όπλα στην φαρέτρα του Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική μάχη για τις ευρωεκλογές. Και όπως έχουμε αναφέρει το Μαξίμου προκρίνει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να δοθεί έμφαση στην αυτοδιοίκηση.

Όμως η αναγγελία εκ μέρους του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία και του Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμο της Αθήνας, δημιουργεί νέα δεδομένα στη ΝΔ, η οποία παρά το γεγονός, ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς την προεργασία για την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει, εν τούτοις δείχνει πως το πράγμα κάπου έχει σκαλώσει.

Πως θα απαντήσει το Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν διαγραφές, όπως έχει συμβείς το παρελθόν. Αφενός μεν η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αφετέρου δε το προσκλητήριο που ετοιμάζει ο Σαμαράς δεν συνάδουν με διαγραφές και αποκλεισμούς.

Έτσι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πιέσεις προς τους αντάρτες με στόχο να νουθετήσουν Τζιτζικώστα, Κακλαμάνη και ίσως τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο, αλλά και όσους άλλους αποφασίσουν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία, ώστε να αποφευχθούν έστω και την τελευταία στιγμή οι αυτόνομες υποψηφιότητες.

Σε ότι αφορά τον Κακλαμάνη, ο πρώην δήμαρχος δεν πείστηκε ούτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα στο Μαξίμου εκνευρίστηκαν, καθώς ο Κακλαμάνης δημοσιοποίησε αυτή την συνάντηση. Έτσι αν και δεν ήταν πολύ ζεστός με τον Σπηλιωτόπουλο είπε το «ναι» μετά και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που παρέλαβε το Μαξίμου την Τρίτη το πρωί.

Ποιοι ικανοποιήθηκαν

Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κομματικού μηχανισμού ικανοποιήθηκε με την επίσημη υποψηφιότητα – από το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο μέχρι τους συνομιλητές της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία ο επίδοξος δήμαρχος Αθηναίων είχε στηρίξει στη μάχη για τη «γαλάζια» ηγεσία.

Οι υποστηρικτές του μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχει απήχηση και στην κεντροαριστερά, οπότε, λένε, θα μπορεί να ασκήσει πίεση στον Γιώργο Καμίνη. Το περιβάλλον του Α. Σαμαρά μιλά για … υπέρβαση που, όπως λένε, αποδεικνύει ότι οι πληγές του παρελθόντος έχουν κλείσει. Επίσης, επισημαίνουν με νόημα ότι κανένα από τα πρωτοκλασσάτα στελέχη που είχαν βολιδοσκοπηθεί για την Αθήνα δεν δέχθηκε να δώσει τη μάχη, ενώ ο Α. Σπηλιωτόπουλος «το πρότεινε μόνος του».

Οι υπόλοιποι

Όμως τα προβλήματα για την εύρεση υποψηφίων δεν σταματούν στην Αθήνα. Δυστοκία υπάρχει και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο να πάει απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος έχει συμμαχήσει με βασικούς δημάρχους της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο που τον στηρίζουν.

Κάποια στιγμή συζητήθηκε το όνομα του Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος όμως με μια δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει να μείνει στον Δήμο Περιστερίου, ενώ έχει και πολύ αντιμνημονιακό τόνο στον λόγο του. Ως εκ τούτου τις τελευταίες ώρες επανήλθαν εισηγήσεις για αναιμικές υποψηφιότητες, όπως της βουλευτού της Β’ Αθηνών, Άννας Καραμανλή.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης παραμένει ο ισχυρός παίκτης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι απέναντί του από πλευράς ΝΔ θα είναι ο Στ. Καλαφάτης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Καλαφάτης ένα από τα πιο μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, θεωρούνταν εξ αρχής το μόνο πρόσωπο που μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κ. Μπουτάρη, καθώς μπορεί να επαναφέρει στις τάξεις της ΝΔ, το αστικό κομμάτι της κεντροδεξιάς που στηρίζει τελευταία τον νυν δήμαρχο.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα