Νo money, no… ασφάλεια (αυτοκινήτου)

Ό,τι ξέραμε για την ασφάλιση αυτοκίνητου θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, καθώς το τοπίο αλλάζει άρδην με την ψήφιση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή του σχετικού νόμου. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης της ασφάλισης οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής η αναγνώριση της πληρωμής του ασφαλίστρου από την πλευρά του ασφαλισμένου θα αποτελεί τη βασική και απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ευθείς εξαρχής ή να ανανεωθεί η ασφαλιστική κάλυψη. Επι του πρακτέου, λοιπόν, δεν θα υφίσταται το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα και στην περίπτωση που τα ασφάλιστρα δεν θα έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της ασφάλισης, το όχημα θα είναι από την πρώτη ημέρα ανασφάλιστο.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται επίσης η κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος ασφάλισης και του σήματος προσωρινής ασφάλισης. Επιπρόσθετα προβλέπεται η θεσμική αναγνώριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ασφαλιστή, ασφαλισμένου και δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις διαδικασίες (π.χ. σύναψη ασφάλισης, διακανονισμός ζημιών κλπ), διάταξη που οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τις διαδικασίες σε όλα τα στάδια της συνδιαλλαγής ασφαλιστή – ασφαλισμένου.

Οι αλλαγές βρίσκουν σύμφωνη και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία χαρακτηρίζει το καινούργιο νομοθέτημα πιο ξεκάθαρο και λειτουργικότερου του παλαιού. «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, «προστατεύει και διασφαλίζει τον ασφαλισμένο, αλλά και τον τρίτο ζημιωθέντα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ενώ παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν και θωρακίζουν τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ, κ. Δ. Ζορμπάς, σχολίασε ότι με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ανοίγει μία νέα εποχή στην υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. «Δυσλειτουργίες του παρελθόντος» είπε ο κ. Ζορμπάς, «που έβλαπταν τους συνεπείς ασφαλισμένους, τους ζημιωθέντες αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. η αυτόματη ανάληψη κινδύνου από την ασφαλιστική επιχείρηση χωρίς την προηγούμενη είσπραξη του ασφαλίστρου, αντιμετωπίζονται πλέον από ένα αποτελεσματικό και σαφές σύστημα έναρξης/λήξης/ακύρωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου που θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι έτοιμες για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και ενημερώνουν τους ασφαλισμένους τους για τις αλλαγές».
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα τεθούν άμεσα σε ισχύ (από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα