“Οι σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα στενές”

Φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο δέχτηκε στο γραφείο του στη Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι “αδιαπραγμάτευτα στενές”.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη επιτυχία από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν όταν σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε κατορθωτό η Κύπρος να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις, αλλά ιδιαίτερα τη βάση πάνω στην οποίαν μπορεί να στηριχθεί μια λύση που είναι αποτέλεσμα ενός οδυνηρό συμβιβασμού ή αποτέλεσμα οδυνηρότερων συμβιβασμών από το διχασμό και την αφροσύνη που κάποια στιγμή κατέβαλε και τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και στους λόγους που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Σημείωσε πως η αποδοχή συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, όπως ήταν η αξίωση της Τουρκίας, θα γινόταν αντί το κίνητρο προς λύση, αντικίνητρο, αφού θα εξαρτάτο η αξιοποίηση του από τη βούληση των Τουρκοκυπρίων ή κατ’ επέκταση της Τουρκίας εκβιάζοντας έτσι και τη μορφή της ενδεχόμενης λύσης.

Πρόσθεσε, επίσης ότι «σε όσους -πιθανότατα για πολιτικούς λόγους μικρότερης εμβέλειας από την αναμενόμενη- είτε διαβλέπουν είτε προσδοκούν σε μια ρήξη με την Ελληνική Κυβέρνηση, θέλω να τους βεβαιώσω ότι θα απογοητευτούν, διότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής τοποθέτησης της ηγεσίας τους, σε πλήρη και πάντοτε αγαστή συνεργασία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεργαζόμαστε άψογα προκειμένου να πετύχουν στο μέγιστο δυνατόν βαθμό οι επιδιώξεις της Ελλάδας και εύχομαι εκ βάθους καρδίας να πετύχουν οι προσπάθειες», είπε ο κ.  Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας είναι «αδιαπραγμάτευτα στενές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα