Οι 10+10 κορυφαίες μεταγραφές στην Ευρώπη

Πότε «κτίζεται» μία ομάδα; Το καλοκαίρι. Πώς «κτίζεται» μία ομάδα; Με τις κατάλληλες μεταγραφικές κινήσεις. Ποια ομάδα υπερτερεί; Εκείνη που ξοδεύει πολλά φράγκα, ή εκείνη που επιλέγει τις ενδεδειγμένες λύσεις; Η απάντηση είναι… εύκολη. Η δεύτερη. Τρανό παράδειγμα η Τσέλσι. Με κορυφαίο κόουτς –τον Ζοσέ Μουρίνιο– στον πάγκο της, με έναν μεγιστάνα ιδιοκτήτη –τον Ρομάν Αμπράμοβιτς– και με τη μαγιά της προηγούμενης σεζόν, κατά την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, οι Λονδρέζοι κατάφεραν –διότι περί κατορθώματος πρόκειται– να διαλύσουν ό,τι καλό «έκτισαν» πέρυσι και να κινδυνεύουν ακόμη και με υποβιβασμό.

Οι μεταγραφές κρίνονται κατά βάση στο γήπεδο. Παίκτες που κόστισαν… τίποτα, αποδίδουν τα μέγιστα, και άλλοι που κόστισαν μία περιουσία, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Σας παρουσιάζουμε τις είκοσι κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού στην Ευρώπη, όπως αποδείχθηκαν μέσα στο γήπεδο, με βάση την απόδοση των παικτών…

1)Ντάγκλας Κόστα
Η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε το ποσό των 30 εκατομμυρίων στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον Βραζιλιάνο ακραίο χαφ. Τα κατορθώματά του υπό τις οδηγίες τού Πεπ Γκουαρδιόλα; Ο Ντάγκλας Κόστα έχει ήδη εννιά ασίστ, ενώ έχουν γίνει highlights οι κούρσες του, με τις οποίες… διασύρει τους αντίπαλους αμυντικούς, με την ταχύτητα και τις ντρίπλες του.

2)Άλαν
Μικρό όνομα, μεγάλο ταλέντο. Η Νάπολι πέτυχε διάνα, αποκτώντας τον Βραζιλιάνο μέσο από την Ουντινέζε, με 11,5 εκατομμύρια. Έχει σημειώσει τρία γκολ και έχει εξελιχθεί σε πληθωρική μορφή στη μεσαία γραμμή των Ναπολιτάνων, οι οποίοι, σύμφωνα με ομολογίες των οπαδών της, έχουν να δουν τόσο ποιοτικό παίκτη στο κέντρο τους από την εποχή του… Ντιέγκο Μαραντόνα! Εκτός των γκολ, έχει δώσει πέντε ασίστ και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία, είναι ο κορυφαίος παίκτης στο καμπιονάτο.

3)Πετρ Τσεχ
Τι να γράψεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Το καλοκαίρι έγινε ολόκληρη ιστορία για να φύγει από την Τσέλσι και να καταλήξει στην Άρσεναλ, η οποία δαπάνησε δέκα εκατομμύρια ευρώ. Για τον Μουρίνιο δεν… έκανε, αλλά για τον Βενγκέρ κάνει και… παρακάνει, καθώς έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ του… απαραβίαστου της εστίας του στην Premier League. Ο Τσεχ έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέλος της ενδεκάδας των Λονδρέζων και μετά ο Μουρίνιο… ψάχνει να βρει τι φταίει που η ομάδα του παραπαίει.

4)Ντιρκ Κούιτ
Τι και αν είναι 35 χρονών; Ο Ολλανδός επιθετικός τα… σπάει στη Φέγενορντ, η οποία τον απέκτησε από την τουρκική Φενερμπαχτσέ ως ελεύθερο. Με άλλα λόγια, της κόστισε… τίποτα και έχει πετύχει 12 γκολ, σε 14 αγώνες που έχει αγωνιστεί. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από έναν επιθετικό; Το γεγονός ότι το όνομά του ακούγεται για την Μπαρτσελόνα, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι…

5)Αντονί Μαρτιάλ
Μπορεί να μην τρέφουμε και ιδιαίτερη συμπάθεια στον Λουίς Φαν Γκάαλ, οφείλουμε ωστόσο να του αποδώσουμε τα εύσημα για την επιλογή του 19χρονου Γάλλου, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Μονακό έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά θα πείτε. Και είναι. Ωστόσο, ο πιτσιρικάς έχει ήδη γίνει βασικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πετυχαίνει και δημιουργεί γκολ και όλα δείχνουν ότι θα είναι το νέο αστέρι των «κόκκινων διαβόλων».

6)Τζούλιαν Βεγκλ
Ποιος τον ήξερε; Μόνο όσοι εξειδικεύονταν στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Νεαρός και με κόστος μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ο Γερμανός αμυντικός χαφ εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ από τη Μόναχο 1860 και εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος. Η τιμή του πλέον; Αν το καλοκαίρι εμφανιστεί κάποιος μνηστήρας, θα κοστίζει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια…

7)Νίκολα Κάλινιτς
Έφυγε από την Ντνίπρο, πήγε στη Φιορεντίνα και η περυσινή φιναλίστ του Europa League έχασε τουλάχιστον… είκοσι γκολ! Με μόλις 5,5 εκατομμύρια, οι «βιόλα» απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή που σκοράρει, δημιουργεί και κάνει… τα πάντα. Πέτυχε χατ τρικ απέναντι στην Ίντερ και έχει αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία.

8)Μοχάμεντ Σάλαχ
Ένα ακόμη… κατόρθωμα του Μουρίνιο. Έδωσε τον παίκτη στη Ρόμα δανεικό και αυτός φρόντισε να τον εκθέσει με την παρουσία του. Κορυφαίος, εκπληκτικός και από το καλοκαίρι Ρωμαίος με κάθε επισημότητα, αρκεί να καταβληθεί η ρήτρα των 15 εκατομμυρίων που έχει συμφωνηθεί.

9)Ραχίμ Στέρλινγκ
Το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού στην Αγγλία. Τελικά μεταπήδησε από τη Λίβερπουλ στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία πλήρωσε 62,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο 20χρονος έχει δικαιολογήσει τα λεφτά που δόθηκαν, οδηγώντας τους «πολίτες» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

10)Τζέισον Μουρίλο
Μετακινήθηκε από τη Γρανάδα στην Ίντερ, έναντι οκτώ εκατομμυρίων. Ένας παίκτης που εξελίχθηκε σε ηγέτη, σε μία Ίντερ που οδηγεί την κούρσα του καμπιονάτο μετά από πολλά χρόνια. Είναι τόσο καλός, που στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι τα οκτώ εκατομμύρια που έδωσαν οι νεραντζούρι για την απόκτησή του ισοδυναμούν με… κλεψιά!

Οι υπόλοιποι «δέκα»
Οι παραπάνω παίκτες συνθέτουν τη… βασική δεκάδα. Ακολουθούν άλλοι δέκα παίκτες, τους οποίους θα αναφέρουμε με λιγότερες λεπτομέρειες, αλλά παραμένουν ανάλογης αξίας για τις ομάδες τους.

11)Ντιμίτρι Παγιέτ
Πήγε από τη Μαρσέιγ στη Γουέστ Χαμ. Προσαρμόστηκε άμεσα και άρχισε να σκοράρει και να δημιουργεί με ρυθμό… πυροβόλου!

12)Κάρλος Μπάκα
Τροπαιούχος δις με τη Σεβίλλη στο Europa League, είπε να δοκιμάσει και λίγο… από Μίλαν, η οποία δαπάνησε 30 εκατομμύρια για την απόκτησή του.

13)Πάουλο Ντιμπάλα
Η Γιουβέντους πλήρωσε 32 εκατομμύρια στην Παλέρμο για τον 21χρονο επιθετικό, ο οποίος θεωρείται… διάδοχος του Λιονέλ Μέσι!

14)Τόμας Λεμάρ
Από την Καέν στη Μονακό με μόλις τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Σύντομα θα κοστίζει τα… δεκαπλάσια.

15)Κέβιν ντε Μπρούιν
Έφυγε από τη Βόλσμπουργκ για τη Μάντσεστερ Σίτι με 74 εκατομμύρια και είναι το νέο μεγάλο αστέρι του βελγικού ποδοσφαίρου.

16)Γιοχάν Καμπαγιέ
Η Κρίσταλ Πάλας δαπάνησε 13,9 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από την Παρί Σεν Ζερμέν και δικαιώθηκε.

17)Αντρέ Αγιού
Πήγε ως ελεύθερος από τη Μαρσέιγ στη Σουόνσι. Ακόμη κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο οι Γάλλοι…

18)Λασάνα Ντιαρά
Ήταν στα… αζήτητα για έντεκα μήνες και τον πήρε η Μαρσέιγ, για να αποκτήσει έναν βράχο στη μεσαία γραμμή της.

19)Χάβι Γκουέρα
Από την Κάρντιφ στη Ράγιο Βαγιεκάνο, όπου στα 33 του βγάζει… μάτια στη La Liga.

20)Κίνγκσλεϊ Κόμαν
Πήγε από τη Γιουβέντους στην Μπάγερν Μονάχου με 28 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν το… 2017! Η Γιουβέντους βούλιαξε και οι Γερμανοί πετάνε… Τυχαίο;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα