Όλα επί τάπητος στο υπουργικό

Την Πέμπτη θα… κληρώσει για το μέλλον της Ελλάδας καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να προωθήσει κάποια σκληρά μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν, Θεού θέλοντος, σε συμφωνία με τους δανειστές.
O στόχος είναι οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια στις 4 Μαΐου. Αν και τα… χειρότερα θα έρθουν αργότερα καθώς τα πραγματικά σκληρά μέτρα θα αποφασιστούν για το πενταετές σχέδιο που θα κλειδώσει τον Ιούνιο, το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη προετοιμάζει το έδαφος. Εκτός των άλλων θα συμπεριλαμβάνει τη λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, τα κριτήρια για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, τη λειτουργία ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος «ανίχνευσης» απάτης ΦΠΑ, την αύξηση του Φόρου πολυτελείας, τη δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, μέτρα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων- καυσίμων, φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων- την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών.
Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και εισπρακτικά μέτρα όπως:
1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα