“Ολιγωρία της κυβέρνησης και με την Siemens”

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ολιγωρία και ανικανότητα που επέδειξε στο θέμα της Siemens εξαπέλυσε το Ποτάμι θέτοντας παράλληλα το αίτημα για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Αίτημα του Ποταμιού για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens», υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Έπρεπε να δημιουργηθεί όλος αυτός ο θόρυβος και να υπάρξει ο κίνδυνος παραγραφής του σκανδάλου για να αναλάβουν ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης πρωτοβουλία για εκδίκαση της υπόθεσης κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπήρχε τρόπος παρέμβασης πριν φθάσουν τα πράγματα ως εδώ. Αλλά η κυβέρνηση όπως και σε τόσα άλλα θέματα έτσι και σε αυτό έδειξε ολιγωρία και ανικανότητα».
Με αφορμή το φιάσκο της αναβολής της δίκης για την Siemens, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε κανένα δικαστικό κύκλωμα αλλά μόνο κυβερνητικό βραχυκύκλωμα στις διαδικασίες αναβολής της δίκης για τη Siemens. Και η επέμβαση του Πρωθυπουργού για κατά προτεραιότητα εξέταση δείχνει ότι υπήρχαν δυνατότητες παρέμβασης, απλώς ακόμη μία φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε ολιγωρία και ανικανότητα».
Για το ΑΠΘ
Ερώτηση για την προαναγγελθείσα δεκαήμερη «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η βουλευτής επισημαίνει, ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης, που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως, εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό, για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.
Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της και «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.
«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.
Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του ΑΠΘ και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να μην διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ρωτά ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή.
Ο Ψαριανός
Στο μεταξύ ο Γρηγόρης Ψαριανός, που θεωρείται από τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ ως ένας από τους υποψήφιους να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο πήρε θέση σε τηλεοπτική εμφάνιση.
Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας είπε πως θα την υπερψήφιζε εάν είχε προταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο ή το Σεπτέμβριο, διότι έτσι η κυβέρνηση θα έπειθε ότι το θέτει ως ζήτημα αρχής. Σήμερα, προτείνεται με την βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό δείχνουν όλες οι μετρήσεις. «Πιστεύω ότι κάποιοι έχουν ένα σχέδιο για διπλές εκλογές. Ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτό του Μαΐου-Ιουνίου του ’12. Εγώ πιστεύω ότι κανένα πρώτο κόμμα δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας», επισήμανε τονίζοντας πως χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας όπως την χαρακτήρισε, που θα συγκροτούσε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπου θα συμφωνούσαν όλοι όσοι είναι ξεκάθαρα κατά του grexit και υπέρ της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Παραδέχτηκε πως στο ίδιο πλαίσιο με τον εκλογικό νόμο εντάσσεται και η ιστορία με τις άδειες στα ΜΜΕ, ότι δηλαδή πρόκειται για άλλο ένα κόλπο της κυβέρνησης. «Αυτό λίγο Σοβιετία θυμίζει. Δηλαδή, δυο εφημερίδες η Ισβέστια και η Πράβντα και δύο πρακτορεία ειδήσεων, το Τασκ και το Νοβόστι και καθαρίσαμε. Και ποιος ορίζει πόσα κανάλια σηκώνει η αγορά; ο Νίκος Παππάς;» αναρωτήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως η ίδια η αγορά είναι η μόνη που είναι σε θέση να ορίσει κάτι τέτοιο, ενώ ο ρόλος του κράτους θα έπρεπε να είναι η άσκηση διαιτησίας στη λειτουργία της αγοράς και όχι να την υποκαθιστά ή να παριστάνει τον επιχειρηματία αντ’ αυτής.
Για τον ΕΟΠΠΥ
Σε ότι αφορά το θέμα των χρεών του ΕΟΠΠΥ προς τα νοσοκομεία παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Λαρίσης Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος επιτίθεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αναλυτικά η δήλωση του:
“Και ξαφνικά ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΠΥ γίνεται με Υπουργική Απόφαση… πλεονασματικός! Πολύ απλά το Υπουργείο διέγραψε χρέη παρελθόντων ετών προς τα νοσοκομεία τα οποία πρέπει να ανταπεξέλθουν με μηδενικά αποθεματικά, τεράστια χρέη και την ισχνή επιδότηση. Στο μεταξύ, σήμερα μερικά δεν έχουν ούτε ένα ευρώ, για να αγοράσουν γάζες. Σύντομα δεν θα έχουν ούτε χρήματα να πληρώσουν τους μισθούς των επικουρικών που στέλνει κατά κύματα ο κ. Πολάκης. Αρκεί που ο ΕΟΠΠΥ διέγραψε 4,5 δισ. χρέος. Σημασία έχει η δημιουργική λογιστική, όχι το χάος των νοσοκομείων. Ούτε το γεγονός ότι πολύ σύντομα με αυτή την πολιτική και το χρέος θα επανέλθει δριμύτερο και τα νοσοκομεία θα διαλυθούν. Πάντως, αφού είναι τόσο απλό, καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναθέσει τη διαχείριση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στον κ. Πολάκη. Θα το διαγράψει με μια απλή τροπολογία. ‘Η θα περπατήσει επί των υδάτων. Γιατί όχι;”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα