Ολοκληρώθηκε η πώληση της Globul στην Telenor

Ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταβίβαση του 100% της Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul) και της Germanos Telecom Bulgaria από τον ΟΤΕ στον νορβηγικό όμιλο Telenor, καθώς η συναλλαγή εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Τα έσοδα από την πώληση των δύο εταιριών ανέρχονται σε 717 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που –όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- αποτελεί την επιχειρησιακή αξία της Globul και ισούται με έξι φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων για το 2013.

Ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οριστικοποίηση της μεταβίβασης και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ολοκλήρωση της πώλησης της Globul σε εξαιρετικά ελκυστικό τίμημα είναι σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότησή του και ενισχύει την αξία του Ομίλου. Παράλληλα, διασφαλίζει τη συνέχιση της θετικής πορείας της Globul στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Βουλγαρίας, ως μέλος του ομίλου Telenor, ενός ισχυρού και αξιόπιστου τηλεπικοινωνιακού παρόχου, προς όφελος των πελατών και των εργαζομένων της. Με την εισροή του τιμήματος της πώλησης στα ταμεία του ΟΤΕ, επιτυγχάνουμε τη μείωση του δανεισμού μας κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 50% από τις αρχές του 2011. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη δημιουργία θετικών χρηματορροών, παράγοντας που αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων του Ομίλου».

Σημειώνεται πως η GLOBUL άρχισε την εμπορική της λειτουργία τον Ιούλιο του 2001. Με 4,6 εκατομμύρια πελάτες στο τέλος Ιουνίου 2013, κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, όπου σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις πάροχοι. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, mobile Internet και σταθερής τηλεφωνίας για όλες τις κατηγορίες πελατών. Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυό της προσφέρει σχεδόν 100% πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ το δίκτυο τρίτης γενιάς καλύπτει πάνω από 94% του πληθυσμού στη χώρα. Το 2012, τα έσοδα της GLOBUL ανήλθαν σε 377,6 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία EBITDA έφτασε τα 135,4 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 35,9%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα