Ουκρανία: Εννέα στρατιώτες νεκροί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών

 Ο λουτρός αίματος στην πολύπαθη Ουκρανία δεν έχει τέλος αφού τουλάχιστον εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, ύστερα από έξι μήνες πολιτικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου και της διαίρεσης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο Βολνόβαχα» στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο Μπογκντάν Σενκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε άλλη επίθεση στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν “τρομοκράτες”, όπως αποκαλεί το Κίεβο τους φιλορώσους αυτονομιστές, άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.

Η επίθεση κοντά στο Βολνόβαχα σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με όλμους και χειροβομβίδες ανατινάζοντας ένα όχημα.

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Εδώ και αρκετές ημέρες στο “ανατολικό μέτωπο” επικρατούσε ηρεμία μετά τα βίαια επεισόδια στις αρχές της εβδομάδας όταν ένας Ουκρανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 127 άνθρωποι -Ουκρανοί στρατιώτες, φιλορώσοι αυτονομιστές και άμαχοι- έχασαν τη ζωή τους στις “σφοδρές συγκρούσεις” από τις 13 έως τις 16 Μαΐου.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην “τελική φάση” των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών. “Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες”, δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα