Ο αντίπαλος «σωτήρας» του Αλέξη

Ο πρωθυπουργός οφείλει εν πολλοίς την πολιτική του διάσωση από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, o οποίος όμως ακολουθεί τακτική Ιανού: διαφοροποιείται εσωκομματικά –με αιχμή τους «53+»–, αλλά κυβερνητικά παραμένει πιστός στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές

 

Αν ο Αλέξης Τσίπρας χρωστά σε κάποιον, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί εσωκομματικά να διαφοροποιείται, κυβερνητικά όμως μένει πιστός στα συμφωνηθέντα. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος, ο οποίος ανέλαβε να σώσει την χώρα και την κυβέρνηση μετά την αμφιλεγόμενη περίοδο Βαρουφάκη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός οφείλει εν πολλοίς την πολιτική του σωτηρία πίσω στο 2015 στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και δεν το λέμε εμείς αλλά το Politico, το οποίο συγκαταλέγει τον υπουργό Οικονομικών στην λίστα με τα 20 πρόσωπα που ασκούν επιρροή και διαμορφώνουν την Ευρώπη. Η αναγνώριση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική για τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο που ο υπουργός του μέρα με την ημέρα αναδεικνύεται στο αντίπαλο δέος μέσα στο κόμμα.

Με κοινή πορεία στην Κουμουνδούρου, αμφότεροι ανήκουν στους 53+, με την διαφορά πως ο Αλέξης Τσίπρας πια κατοικεί στο Μαξίμου. Ο –σύμφωνα με το Politico– πραγματιστής Ευκλείδης όμως ισορροπεί με δεξιοτεχνία στην βάρκα του υπουργού και του απλού στελέχους. Άτυπος επικεφαλής τής πιο ισχυρής ομάδας σήμερα μέσα στο κόμμα, δεν διστάζει να αντιπολιτευθεί ακόμα και τα δικά του πεπραγμένα χαράσσοντας μια νοητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο ιδιοτήτων του.

Δεν τον ενδιέφερε
να γίνει δημοφιλής

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, «εφόσον η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τα εύσημα θα ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που θα τον ευχαριστήσουν πάντως. Όταν ανέλαβε την θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν αποτέλεσμα. Ο ιδιαίτερος προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης είχε φέρει την Ελλάδα ενώπιον ενός οικονομικού Αρμαγεδδώνα. Η Ευρώπη δεν πίστευε ότι ένας ακόμα αριστερός οικονομολόγος χωρίς γραβάτα θα ήταν κάτι διαφορετικό. Αγανακτισμένη η Γερμανία από την στάση της Ελλάδας, στο παρασκήνιο προετοίμαζε ένα σχέδιο που θα έβγαζε την χώρα από την ευρωζώνη, κάτι που σίγουρα θα οδηγούσε σε μόνιμο Grexit. Ο έκτος υπουργός Οικονομικών σε μόλις τέσσερα χρόνια λοιπόν ανέλαβε το δύσκολο έργο να κρατήσει την χώρα του εντός ευρώ. Μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε, εξέπληξε πολλούς ερχόμενος σε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Το μυστικό του ήταν ότι έπεισε τους ομολόγους του στο Eurogroup πως παρά το κομμουνιστικό του παρελθόν δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να γίνει ένας ακόμα δημοφιλής πολιτικός. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είναι απόγονος μιας διακεκριμένης ελληνικής οικογένειας που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος ήταν ένας από τους στρατηγούς που οδήγησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε νίκη επί των κομμουνιστών το 1949. Αντί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ο Ευκλείδης ακολούθησε αντίθετη διαδρομή πιστεύοντας πως η λάθος πλευρά στέφθηκε νικητής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ Νο2 ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ, ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΔΕΞΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ
ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ 53+ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

»Γιος Έλληνα μηχανικού, εγκατέλειψε την Ελλάδα σε ηλικία 5 ετών για το Ηνωμένο Βασίλειο και φοίτησε σε δημόσιο σχολείο πριν την Οξφόρδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψε στην Ελλάδα ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα και πολύ σύντομα ενεπλάκη στην πολιτική.

»Οι καλοί του τρόποι θα μπορούσαν να είναι η εξήγηση πως κέρδισε τους ομολόγους του. Ακόμα και ο Σόιμπλε τον περιέγραψε πρόσφατα ως έναν εξαιρετικό υπουργό και δεινό διαπραγματευτή.

»Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν ο Τσακαλώτος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μείωση του χρέους με το τέλος του προγράμματος.

»Αν τα καταφέρει και αν η οικονομία που δείχνει να αναπτύσσεται μείνει σε τέτοια τροχιά, τότε ο Τσακαλώτος θα παραμείνει στο προσκήνιο πολύ περισσότερο από όσο κανείς θα στοιχημάτιζε όταν ανέλαβε».

Κόντρα στον «δεξιό» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ απλά δηλαδή, σύμφωνα με το περιοδικό, η διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται αν όχι αποκλειστικά, σε μεγάλο βαθμό από τον υπουργό Οικονομικών. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας αυτήν την στιγμή να θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης για το κόμμα του, όμως το αύριο είναι άγνωστο, πόσω δε αν σε αυτό καταγραφεί μια εκλογική ήττα. Σε κάθε όμως περίπτωση, σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναδειχθεί σε Νο2 του κόμματος κόντρα στον Νίκο Φίλη, τον λεγόμενο «δεξιό» του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποχρεώθηκε εν πολλοίς να ακολουθήσει τους 53+ για να ενταχθεί σε μια δυναμική ομάδα.

Η απόσταση που χωρίζει τον υπουργό από τον μνημονιακό υπουργό μέχρι τον ήρωα αριστερό είναι ελάχιστη για όσους αντιλαμβάνονται τα δρώμενα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Τσακαλώτος με κάθε τρόπο θυμίζει και υπερασπίζεται τα αριστερά του «πιστεύω» ακόμα και όταν υπογράφει δυσάρεστα μέτρα για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα