Ο εκθρονισμός των ισχυρών της μπάλας!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή διεξάγεται ένα φιλικό παιχνίδι που δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής. Οι δύο αντίπαλες ομάδες είναι οι εργαζόμενοι στα γραφεία της FIFA και οι συνάδελφοί τους στα γραφεία της UEFA. Και δεν μιλάμε για ένα απλό φιλικό, αλλά για ένα χλιδάτο παιχνίδι, που διεξάγεται συνήθως στη Νιόν της Ελβετίας.

Στη συγκεκριμένη πόλη-στολίδι εδρεύει η UEFA και 25 χιλιόμετρα παραπέρα είναι η Γενεύη, από όπου ξεκινάνε οι υπάλληλοι της FIFA, συνήθως μαζί με τον Σεπ Μπλάτερ, για το καθιερωμένο αυτό φιλικό ματσάκι που συνδυάζεται με επίσκεψη σε πολυτελέστατο εστιατόριο για τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα τα μοιράζονται ο Μπλάτερ με τον Πλατινί… Μόνο που φέτος, το παιχνίδι αυτό αναβλήθηκε! Και όλοι ξέρουμε το γιατί.

Οι δύο ισχυροί άνδρες του «βασιλιά των σπορ» δεν κάθονται πια στους θρόνους τους. Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA – ευτυχώς ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη – εκτόπισε τους δύο άνδρες και τους απαγόρεψε κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ενδέχεται η παύση αυτή να παραταθεί για 1,5 ακόμη μήνα. Παρά το ότι αμφότεροι αρνούνται τα πάντα, συζητάνε ήδη με τους δικηγόρους τους για το πώς θα καταφέρουν να αποκρούσουν τις κατηγορίες που τους έχουν ασκηθεί.

Μισέλ Πλατινί: Από απλός μάρτυρας, έγινε κατηγορούμενος

Ο 60χρονος πρόεδρος της UEFA κλήθηκε το Σεπτέμβρη από την ανώτατη ερευνητική αρχή της Ελβετίας και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της, Μίκαελ Λόμπερ, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το2011 και μόλις πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία του μέχρι το 2019. Όταν ο Μισέλ Πλατινί βγήκε από το γραφείο του, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως κλήθηκε ως μάρτυρας και ότι κατέθεσε ότι γνώριζε για την υπόθεση διαφθοράς της FIFA. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε και  ο Λόμπερ, αποκάλυψε μία διαφορετική πραγματικότητα: «Όχι, δεν είναι αλήθεια! Ο κύριος Πλατινί δεν κλήθηκε ως μάρτυρας, αλλά ως κάτι μεταξύ μάρτυρας και κατηγορούμενος».

Προφανώς, λοιπόν, η παύση του από πρόεδρος της UEFΑ (που ναι μεν αποτελεί Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά που διέπεται αναγκαστικά από τους κανόνες του ελβετικού δικαίου) δεν είναι απλά για τους τύπους. Ο Πλατινί σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί για το υπέρογκο ποσό που καρπώθηκε από τον Μπλάτερ, μιας και η δικαιολογία που προβάλει (ότι το έλαβε για τις… ποδοσφαιρικές συμβουλές του) δεν αρκεί. Βέβαια, μέχρι να φτάσει να κατηγορείται για δωροληψία έχουμε καιρό.

Σεπ Μπλάτερ: Δεν τον ξεπλένει τίποτα…

Ο παραγκωνισμένος πρόεδρος της FIFA δεν εγκαλείται, φυσικά, μόνο για τη συναλλαγή με τον Πλατινί, αλλά για σωρεία παραβιάσεων. Η δική του εμπλοκή είναι βαθύτερη, καθώς οι ελβετικές αρχές σε συνεργασία με το FBI ελέγχουν σειρά παρατυπιών και εγκληματικών πράξεων, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το καλοκαίρι υπήρξε στυγνή δολοφονία δύο ανδρών στην Αργεντινή που εμπλέκονταν με την υπόθεση της ανάληψης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διοργανώσεων της FIFA. Ο Μπλάτερ δεν συνελήφθη προ μηνών όπως δεκάδες άλλα μέλη της FIFA, αλλά οι έρευνες για το αν εμπλέκεται με τις υποθέσεις αυτές συνεχίζονται.

Ο Ελβετός μεγαλοπαράγοντας θα πρέπει, επίσης, να βρει τρόπο να ξεφύγει και από το σενάριο των δωροδοκιών όλων αυτών των παραγόντων σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται για τα καλά.

Ο ρόλος της Επιτροπής Ηθικής

Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA δεν είναι νομική αρχή και η τιμωρία που επέβαλε στον Μπλάτερ και στον Πλατινί έχει ημερομηνία λήξης. Αν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δεν υπάρξει εξέλιξη, τότες κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει στον Μπλάτερ και στον Πλατινί να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για τον οποιονδήποτε θώκο. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ξεκινά μία κάθαρση στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πέραν κάθε προσδοκίας. Και προφανώς, αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει, διότι οποιαδήποτε σκιά πάνω από το χώρο του ποδοσφαίρου μόνο κακό μπορεί να κάνει στο δημοφιλέστερο των σπορ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα