Ο Ζορζ Γουεά νέος πρόεδρος της Λιβερίας

Ο Ζορζ Γουεά, είναι ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας! Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους που έβγαλε η Αφρική, κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας», διαδέχεται την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, επί δώδεκα χρόνια πρόεδρο, και πρώτη γυναίκα στην ηγεσία μίας αφρικανικής χώρας.

Περίπου δυόμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο αρχηγό του κράτους και 73 βουλευτές. Συνολικά 26 πολιτικοί σχηματισμοί παρουσίασαν 20 υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα στον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο, ο Γουεά επικράτησε σε 12 από τις 15 περιφέρειες της χώρας του και γίνεται έτσι ο 25ος πρόεδρος της Λιβερίας.

Πολιτικοποιημένος από την εποχή που ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Γουεά αποφάσισε το 2005 να κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος, σκορπώντας ενθουσιασμό στους συμπατριώτες του.

Ήταν τότε η πρώτη φορά που στη Λιβερία θα διεξάγονταν «ελεύθερες εκλογές» μετά τον εμφύλιο που επί πολλά χρόνια ταλαιπώρησε τη χώρα, μια από τις λίγες στη «μαύρη ήπειρο» που δεν χρειάστηκε να πολεμήσει για την απελευθέρωσή της από κάποιον άλλον λαό. Οι αντίπαλοί του θορυβήθηκαν και έσπευσαν να προπαγανδίσουν κατά της έλλειψης παιδείας του Γουεά. Τελικά στις εκλογές του 2005 επικράτησε η Τζόνσον Σιρλίφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 51χρονος σήμερα Γουεά είναι μέλος της Γερουσίας από το 2014, ενώ στο μεταξύ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. «Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Όπως και οι περισσότεροι από εσάς μεγάλωσα μέσα στη φτώχεια. Τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον της πατρίδας μας και των ανθρώπων της» είχε πει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα