Ο θησαυρός, τα ρέστα και οι δύο… μπουκάλες

Πυροτεχνήματα στον Πειραιά και στην Νέα Φιλαδέλφεια, βουβαμάρα στην Τούμπα και στην Λεωφόρο. Η σεζόν ξεκινά τόσο διαφορετικά για τις τέσσερις μεγάλες ομάδες μας, που οι ισορροπίες αναγκαστικά αλλάζουν. Είναι πολλά, πάρα πολλά τα λεφτά που εξασφαλίζει ο Ολυμπιακός, ο οποίος μην ξεχνάμε προ μηνών καρπώθηκε αντίστοιχα μεγάλο πακέτο από τις πωλήσεις του Ιντέγιε και του Μιλιβόγεβιτς, αλλά κι άλλων παικτών, χωρίς μάλιστα να αποδυναμωθεί, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται στα πρώτα του επίσημα παιχνίδια.

Φανταστική, όμως, ήταν και οι εξέλιξη για την ΑΕΚ. Μετά τα ματς με την ΤΣΣΚΑ επικρατούσε προβληματισμός, σήμερα όμως η ΠΑΕ απολαμβάνει μία απρόσμενη οικονομική ένεση της τάξης των 9.000.000. Στα άλλα δύο στρατόπεδα, ωστόσο, η κατάσταση είναι άσχημη. Στον ΠΑΟΚ αυτό που συνέβη ήταν κυρίως αγωνιστικό πατατράκ και όχι οικονομικό, αλλά στον Παναθηναϊκό αναμένεται να στοιχίσει πραγματικά. Ας δούμε σε κάθε ομάδα ξεχωριστά ποιες συνθήκες διαμορφώνονται.

 

Τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ το κέρδος για τον Ολυμπιακό

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να δήλωσε μετά την κλήρωση στην Ελβετία πως ο Ολυμπιακός έπεσε στον δυσκολότερο όμιλο, αλλά το χαμόγελό του μόλις ανακοινώθηκε πως η ομάδα του θα παίξει με την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους είπε όλη την αλήθεια. Ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών Ελλάδας ξέρει πως θα κάνει δύο Sold Out στο «Καραϊσκάκης», εκεί που παραδοσιακά ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως μπορεί να υποτάξει οποιαδήποτε ομάδα. Και επειδή το πρώτο ματς είναι με την Σπόρτινγκ, λογικά θα γεμίσει το γήπεδο και σε αυτήν την αναμέτρηση.

Ξέρει επίσης πως η ποδοσφαιρική Ευρώπη θα παρακολουθήσει για τα καλά τους ποδοσφαιριστές του, και μάλλον θα πει «όχι» στην πρόταση της Λεβερκούζεν για τον Ρέτσο μετά από αυτήν την κλήρωση. Όπως επίσης γνωρίζει καλά πως του δίνεται η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με όποιον χορηγό θέλει (για την φανέλα) για τα έξι παιχνίδια που έρχονται, εάν και εφόσον το επιθυμεί.

Συνολικά, προσθέτοντας τα έσοδα από τα εισιτήρια, τους βαθμούς, την προώθηση προϊόντων,  το Market Pool και το μπόνους συμμετοχής, στο ταμείο της ΠΑΕ θα μπουν περισσότερα από 30.000.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζουμε την τυχόν αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας ορισμένων παικτών. Και όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά την κλήρωση, «η ιστορία γράφεται με ομαδάρες»!

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, είναι η ομάδα με τα περισσότερα έξοδα, λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο πλάνο (και ακριβά και πολλά συμβόλαια, αλλά και δαπάνες για αγορές παικτών, ενώ τρέχει και η αποπληρωμή του χρέους των 22,7 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Κρήτης) και το ποσό που κερδίζει από το Champions League έρχεται να καλύψει και πολλές ανάγκες. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μία βουτιά σε ένα σεντούκι με θησαυρό.

 

Στα 9.000.000 ευρώ τα έσοδα της ΑΕΚ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερο κόλπο-γκρόσο. Η ΑΕΚ από τότε που έγινε και πάλι ΠΑΕ λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Κάθε χρόνο αυξάνει ελαφρώς το μπάτζετ, δεν αγοράζει ακριβά, αλλά δεν πουλάει κιόλας, κρατά μία σταθερή οικονομική πολιτική με λίγα ρίσκα, και ξαφνικά… μπαμ! Έσοδα 9.000.000 ευρώ που αναλύονται ως εξής: 400.000 ευρώ για την συμμετοχή στον γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League. Άλλα 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Επιπροσθέτως 4,5 εκατ. ευρώ από το Market Pool και γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των πέντε εντός έδρας παιχνιδιών (από τα πρώτα δύο τσέπωσε ήδη καθαρά 350.000 ευρώ) και τους βαθμούς που θα συλλέξει!

Σε βάθος χρόνου αυτά τα 9.000.000 ευρώ μπορεί να αυξηθούν, αν σκεφτεί κανείς πως ήδη ανέβασαν την χρηματιστηριακή τους αξία και θα την ανεβάσουν ακόμη περισσότεροι οι Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακάκης, αλλά και ο Μάνταλος.

Αναλογικά αυτό το ποσό που εισπράττει η ΑΕΚ σε σχέση με το μπάτζετ της είναι μεγαλύτερο και από αυτό που εισπράττει ο Ολυμπιακός, καθώς ναι μεν κερδίζουν τριπλάσια χρήματα οι Πειραιώτες, αλλά το μπάτζετ τους είναι υπερτριπλάσιο.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως η ΠΑΕ ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης γηπέδου για το οποίο θα απαιτηθούν χρήματα από την τσέπη του Δημήτρη Μελισσανίδη, κάποιων ακόμη επιφανών επιχειρηματιών (δωρεές),  χορηγών, της Περιφέρειας και φυσικά των τραπεζών μέσω δανείων. Είναι μάλλον φυσιολογικό, λοιπόν, μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων να πάει υπέρ «Αγίας Σοφίας»…

 

Την πάτησε ο Σαββίδης και τώρα τρέχει

Αυτό κι αν ήταν σοκ! Ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να μην είχε άμεση ανάγκη από τα περίπου 7 εκατ. που θα εξασφάλιζε η ομάδα του αν περνούσε στους ομίλους του Europa League, αλλά το στραπάτσο ήταν μεγάλο. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είχε την ψευδαίσθηση πως έχει φτιάξει ομάδα, αλλά η ζαλάδα από την κατάκτηση του Κυπέλλου φαίνεται πως θόλωσε άπαντες στην οικογένεια του «Δικεφάλου του βορρά». Άστοχη επιλογή προπονητή, αδυναμία εύρεσης ενός χαφ που θα τροφοδοτεί αδιάκοπα τον Πρίγιοβιτς και αρκετή δόση… αλαζονείας που φάνηκε στον τρόπο που αγωνίστηκε η ομάδα στην Σουηδία.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε μόνο λεφτά, αλλά και την όποια σχέση εμπιστοσύνης είχε αναπτύξει με τον κόσμο του. Πώς θα την επανορθώσει; Μην ξεχνάμε επίσης πως για ένα σύνολο αγώνων η Τούμπα θα παραμείνει κλειστή λόγω τιμωρίας, ενώ και τα εισιτήρια διαρκείας που πουλήθηκαν φέτος, παρά την κατάκτηση του Κυπέλλου, δεν ήταν περισσότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει μπροστά και το πρότζεκτ κατασκευής του νέου γηπέδου της Τούμπας, που κι αυτό απαιτεί κάποια χρήματα, εάν και εφόσον αρχίσει να υλοποιείται. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η καταστροφή δεν ήταν οικονομική, αλλά αγωνιστική.

 

Ισορροπία τρόμου στον Παναθηναϊκού

Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε καταλάβει από την ημέρα της κλήρωσης με την Μπιλμπάο πως μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε έσοδα από την Ευρώπη, και έτσι δεν του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι μετά τον αποκλεισμό από την Αθλέτικ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτόν και την ομάδα.

Προς τιμήν του τα λίγα χρήματα που τελικά καρπώθηκε από τον Μπεργκ τα έδωσε αμέσως στην διάθεση του Ουζουνίδη για μετεγγραφές. Επίσης, πλήρωσε πολλά από τα χρωστούμενα. Ωστόσο, έχουμε ακόμη Αύγουστο και τα έσοδα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ελάχιστα. Μέχρι και η Κοπεγχάγη που ενδιαφερόταν για τον Ζέκα δείχνει να κάνει πίσω.  Πώς θα βγει η χρονιά;

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν τα χρήματα του Europa League περισσότερο από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που δεν έχουν αυτήν την στιγμή οικονομικά προβλήματα.  Έμεινε, ωστόσο, με τα λίγα έσοδα από τα εισιτήρια των δύο ευρωπαϊκών του αγώνων και τα προβλεπόμενα χρήματα από την συμμετοχή στα Play Off του Europa League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα