Ο καλός και ο κακός μπάτσος

Μόνο το πάγωμα των πλειστηριασμών έμεινε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την λίστα Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει με βίαιο τρόπο την πραγματικότητα και αναγκάστηκε να συμφωνήσει επί της ουσίας στο email Χαρδούβελλη έστω και αν το παράλλαξε.

Κυβίστηση ή όχι, εν τέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να υποστηρίξει 100% μόνο μία από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Θυσιάζοντας την ίδια ώρα το φιλολαϊκό της πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.
Επικοινωνιακά μπορεί να υποστηρίξει πως με τις διατυπώσεις που έχει επιλέξει, μπορεί ακόμα να «παίξει μπάλα» σώζοντας όσα μπορεί να σώσει. Επί της ουσίας όμως όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες και μόλις τα μέτρα της λίστας αναλυθούν και συγκεκριμενοποιηθούν.
Μέχρι τότε θα παίζει υποχρεωτικά το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου που έχουν στήσει Βερολίνο και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ η λίστα έγινε δεκτή από τη Γερμανία η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε επιφυλάξεις.
Και το κυριότερο όλων είναι πως θα πρέπει να εξηγήσει κάποια στιγμή το αυτονόητο: πως η δανειακή σύμβαση πάει πακέτο με τα μέτρα του μνημονίου. Κάτι που έκανε σαφές ο Μάριο Ντράγκι όπου μεταξύ άλλων σημειώνει στην επιστολή του προς τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ: «οι δεσμεύσεις που παρουσιάσουν οι αρχές διαφοροποιούνται από το υπάρχον πρόγραμμα σε αρκετές περιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα