Ο Καρέλης, ο Μπεργκ και το «πράσινο» ταμείο

Στο φύλλο της περασμένης εβδομάδας, η «Άποψη» παρουσίασε αναλυτικό ρεπορτάζ με την οικονομική ζημία που έχει υποστεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τους λάθος υπολογισμούς της διοίκησης, αποτέλεσμα της κάκιστης πορείας στην Ευρώπη και των… κατορθωμάτων των οπαδών εντός των συνόρων. Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, ο Παναθηναϊκός μπήκε μέσα κατά 11 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν, καθώς έχουν «σωθεί» οι πηγές εσόδων. Η Ευρώπη δεν υφίσταται, τα διαρκείας φέρνουν χρήματα στο ξεκίνημα της σεζόν, και τα έσοδα από εισιτήρια θα… επανέλθουν τον Φλεβάρη, όταν η ομάδα θα έχει εκτίσει την ποινή των κεκλεισμένων θυρών που της επιβλήθηκε, μεταξύ άλλων, για τα επεισόδια πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το άνοιγμα αυτό πρέπει να καλυφθεί, ή έστω ένα σημαντικό μέρος του.
Ο μοναδικός τρόπος για να βρεθούν χρήματα, η μοναδική πηγή εσόδων, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, είναι η πώληση ποδοσφαιριστή. Καλώς ή κακώς, ό,τι καλό είχε να δώσει το Παναθηναϊκός, το έδωσε τα προηγούμενα χρόνια. Παραχωρήθηκε ο Καπίνο και ο Μαυρίας, ενώ το πλάνο ήταν να πωλείται ένας παίκτης, τουλάχιστον κάθε χρόνο, ώστε να καλύπτει μέρος του κόστους λειτουργίας της ΠΑΕ. Το πρώτο καλοκαίρι δόθηκε ο Μαυρίας, το δεύτερο ο Καπίνο και μετά… εγκαταλείφθηκε το πλάνο, άγνωστο για ποιους λόγους. Μπορούμε να εικάσουμε ότι δεν υπήρχαν αξιόλογοι παίκτες; Δεν ισχύει. Διότι ενδιαφέρον υπήρχε και υπάρχει. Να υποθέσουμε ότι η διοίκηση έκρινε πως δεν υπάρχει ανάγκη και πως προέχει η ενδυνάμωση του ρόστερ; Ως σενάριο καλό, αλλά ως εφαρμογή αποδείχθηκε καταστροφική για το ταμείο, καθώς αγωνιστικά δεν άλλαξε κάτι.
Εγκλωβισμένος στον φαύλο κύκλο της κρίσης του και όντας σε μία μεταβατική περίοδο με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης, ο Παναθηναϊκός υποχρεώνεται πλέον να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την κατάσταση και να αποτρέψει ένα νέο οικονομικό κραχ. Ως εκ τούτου και με μοναδική προσφερόμενη πηγή εσόδων τη… μεταγραφική περίοδο, το «τριφύλλι» υποχρεώνεται να επιστρέψει στο αρχικό του πλάνο, κάνοντας σχέδια για την παραχώρηση ενός ή περισσοτέρων παικτών. Στην παρούσα φάση, δύο είναι οι παίκτες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά ποσά στο ταμείο του «τριφυλλιού». Ο Νίκος Καρέλης και ο Μάρκους Μπεργκ. Μπορεί στον Παναθηναϊκό να… σκίζουν τα ρούχα τους όταν ακούν για ενδεχόμενη πώληση του Σουηδού, στην πραγματικότητα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η περίπτωση Καρέλη
Η αλήθεια είναι ότι προτιμούν να δώσουν τον Καρέλη. Στο πρόσωπο του διεθνούς Έλληνα βλέπει ο Παναθηναϊκός τη… μεταγραφή του Γενάρη. Η βελγική Γκενκ δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τον διεθνή Έλληνα επιθετικό, καθώς υπάρχουν βολιδοσκοπήσεις τόσο από το ιταλικό, όσο και από το γαλλικό πρωτάθλημα. Ο Καρέλης κοστολογείται στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 1 εκατομμύριο αντιστοιχεί στο ποσοστό που έχει διατηρήσει η προηγούμενη ομάδα του παίκτη, τη ρωσική Άμκαρ, η οποία δικαιούται το 25% από το ποσό που θα εισπράξει ο σύλλογος της Αθήνας. Ο Καρέλης δεν έχει αντίρρηση να αγωνιστεί σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ωστόσο δεν «καίγεται» κιόλας, καθώς είναι μικρός σε ηλικία και έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Η περίπτωση Μπεργκ
Θέμα τέθηκε και για τον Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός ωστόσο εξέφρασε για ακόμη μία φορά την επιθυμία να παραμείνει – και ως εκ τούτου εγκαταλείφθηκε, προς το παρόν, η ιδέα παραχώρησής του. Η περίπτωσή του θα επανεξεταστεί το καλοκαίρι, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την ανανέωση του συμβολαίου του πριν από λίγους μήνες. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο-κλειδί για τον Παναθηναϊκό. Αν δεν βρεθεί ομάδα για τον Καρέλη, πώς θα βρεθεί η φόρμουλα με τον Μπεργκ; Οι «πράσινοι» θέλουν οπωσδήποτε να διατηρήσουν τον Σουηδό στο δυναμικό τους. Ο λόγος; Η συμμετοχή του στα τελικά του EURO 2016, το καλοκαίρι, στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο Μπεργκ είναι ο παρτενέρ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην επιθετική γραμμή της Εθνικής Σουηδίας. Ενδέχεται, λοιπόν, να είναι βασικός, εκτοξεύοντας την αξία του μπορεί και στα 7-8 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Μπεργκ θέλει να παραμείνει στους «πράσινους» μέχρι το καλοκαίρι, όπως έχει συμφωνηθεί σε προφορικό επίπεδο, γνωρίζοντας πως όχι μόνο θα είναι βασικός, αλλά ότι από εκείνον θα ξεκινά η 11άδα. Με άλλα λόγια, με τα συνεχόμενα παιχνίδια και τη φουλ αγωνιστική δράση στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Μάρκους θεωρεί δεδομένη την κλήση του στην αποστολή των Σουηδών, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία μεγάλη διοργάνωση και δη σε μία χώρα με παγκόσμια προβολή, αλλά και να πετύχει μία αξιόλογη μεταγραφή σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως είναι ο στόχος του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα