Ο λαϊκισμός και η ανικανότητα

Είναι εθνικά υπερήφανη η Κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τρόικα για τα προαπαιτούμενα; Από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” φθάσαμε ώστε το περίφημο κοινωνικό δίχτυ προστασίας στα κόκκινα δάνεια να είναι μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για 300.000 δανειολήπτες.

Από την προστασία όλων, ακόμη κι εκείνων που μπορούσαν να πληρώσουν, περάσαμε στην προστασία πολύ λίγων. Από το ένα άκρο στο άλλο. Ο λαϊκισμός κοστίζει ακριβά γι’ άλλη μία φορά.

Το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή περιλαμβάνει ρυθμίσεις που πλήττουν οριζόντια με αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων. Με εξαίρεση το ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση (το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε ως πρόβλημα για να το…λύσει μετά) ούτε δείγμα ισοδύναμου δεν κατατέθηκε στη διαπραγμάτευση παρά τις απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις.

Για μία ακόμη φορά τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πληρώσουν οι πολίτες. Η φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχει προηγούμενο στην πενταετή ιστορία των Μνημονίων στη χώρα μας.

Η αίσθηση εγκλωβισμού και αδιεξόδου κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία μετά την πασιφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη.

Με διαφορετικό τρόπο

Με ένα διαφορετικό τρόπο αποφάσισε το Ποτάμι να παρέμβει στις εξελίξεις λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου. Έτσι αντί ανακοινώσεων ανήρτησε ένα κείμενο της νεοσύστατης νεολαίας του κόμματος με τον τίτλο “Ούτε φέτος το όνειρο περιλαμβάνει Ελλάδα”.

Μεταξύ άλλων το κείμενο αυτό αναφέρει: “Πρέπει λοιπόν να αντισταθούμε σε όσους μας περιορίζουν. Σήμερα ο δικός μας αγώνας είναι αγώνας δημιουργίας, συνεργασίας και αποδοχής του διαφορετικού. Αγώνας ενάντια στα στερεότυπα, στο βόλεμα και τις ιδεοληψίες που μας αποξενώνουν, μας φοβίζουν, μας κρατάνε πίσω στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων, που μας καίνε:
* 55% ανεργία στους νέους.
* H Ελλάδα, η λιγότερο κοινωνικά δίκαιη χώρα στην Ευρώπη.
* H Ελλάδα κάτω από την Ρουάντα, στην ευκολία για να ξεκινήσεις ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το Πολυτεχνείο αγαπήθηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μαζικό και πολιτικό. Εμείς θα πάμε ένα βήμα παρακάτω, θα βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πράξη τις δικές μας διεκδικήσεις. Στα πανεπιστήμια, στις δουλειές μας, στους κοινωνικούς και δημόσιους χώρους. Μαζί με τους σιωπηλούς δημιουργούς, τους νέους της διπλανής πόρτας, τους ακτιβιστές που χρόνια τώρα τους έχουν βάλει στο περιθώριο οι κομματικοί στρατοί και τα “τζάκια” των επαγγελματιών της πολιτικής”.

Μηνύματα

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ο Θεοχάρης τόνισε:

“Έχουμε όμως έλλειψη θεσμών και κυρίως μιας ανεξάρτητης, χειραφετημένης, Δικαιοσύνης, μιας ανεξάρτητης, χειραφετημένης Δημόσιας Διοίκησης. Μας λείπουν οι βάσεις για ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Στην παιδεία έχουμε τα πιο αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια. Περισσότερα πανεπιστήμια ναι, καλύτερα όμως; Λίγοι θα στηρίξουν την άποψη πως όλα βαίνουν καλώς στο μέτωπο αυτό.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα ψέματα, οι υπερβολές, οι κρυφές διευθετήσεις, το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, όλα όσα μας έφεραν εδώ και συνεχίζουν να μας βουλιάζουν πρέπει να τελειώσουν. Όλοι αξιολογούνται. Η εμπειρία διακυβέρνησης είναι μεγάλο πλεονέκτημα αλλά είναι δευτερεύον μπροστά στην διαφθορά της εξουσίας. Πρέπει όλοι να αξιολογηθούν σωστά για να ξεκινήσουμε με εντιμότητα, με ικανότητα, με σοβαρότητα.

Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης και προόδου:

* Πρώτον, με την ριζική συνταγματική αναθεώρηση χωρίς παρωπίδες.

* Δεύτερον, με την εκ βάθρων ισχυροποίηση των θεσμών στην χώρα μας ξεκινώντας από τη Δικαιοσύνη.

* Τρίτον, με την απόλυτη προσήλωση στη χειραφέτηση και τον επαγγελματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

* Τέταρτον, με την ισχυροποίηση των δράσεων κατά τις διαφθοράς.

* Πέμπτον, με τη μείωση της γραφειοκρατίας.

* Έκτον, με την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές.

* Έβδομο, με τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, αλλά και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

* Όγδοο, με τη θεμελίωση ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες.

* Ένατο, με ένα κοινωνικό κράτος που στοχεύει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

* Δέκατο, με την ουσιαστική επένδυση στην Παιδεία

Οι μέρες που το πολιτικό σύστημα εκπροσωπούσε τους κηφήνες, τους τεμπέληδες, τους ανεπάγγελτους και τους βολεμένους πρέπει να τελειώσουν. Σεβασμός στις προσωπικές επιλογές. Αξιοπρέπεια στη διαβίωση. Δικαίωμα στη δημιουργία και στην προκοπή”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα