Ο «νόμος» των ελληνικών γηπέδων!

Η νέα κυβέρνηση εκδήλωσε τη βούληση να εφαρμόσει νέα ήθη και τρόπους δράσεις στην ελληνική αστυνομία. Η πραγματικότητα, όμως, δεν… συνάδει με τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Τρανή απόδειξη τα γεγονότα στα ελληνικά γήπεδα, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τα οποία «προσγείωσαν» τους πολιτικούς της… νέας τάξης πραγμάτων στην ωμή πραγματικότητα. Το Σάββατο καταγράφηκαν σημαντικά επεισόδια και συγκρούσεις στα πέριξ του κλειστού γηπέδου της Νέας Σμύρνης, μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Πανιωνίου. Την Κυριακή σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια πριν από την έναρξη του ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός.

Στην πρώτη περίπτωση, η αστυνομία εμφανίστηκε στο γήπεδο αφού είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η παρέμβασή τους ήταν καταλυτική, ενώ δεν προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Ωστόσο, υπήρξαν ζημιές σε αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα, γεγονός που προκάλεσε τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής.

Την επομένη όμως, και με το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης να είναι νωπό, η αστυνομία λειτούργησε πιο δυναμικά και πιο… ρεαλιστικά. Ο κίνδυνος να συμβούν ακραία γεγονότα στην Τούμπα ήταν σαφώς μεγαλύτερος, γεγονός που… επανέφερε την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και της αστυνομίας, στην ωμή πραγματικότητα. Γύρω από την Τούμπα παρακολουθήσαμε τις… συνήθεις πολεμικές εικόνες μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και των ειδικών δυνάμεων, με ρίψη μολότοφ και παντός αντικειμένου από τη μία πλευρά και δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου  λάμψης από την άλλη, ενώ υπήρξαν αρκετές προσαγωγές και τελικά εφτά συλλήψεις. Ο απολογισμός σε… υλικό ήταν οι ζημιές σε 12 αυτοκίνητα, δύο λεωφορεία του ΟΑΣΘ και σε δύο μηχανές, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και πέντε αστυνομικοί.

Η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να αλλάξει το περιβάλλον και την άποψη του μέσου πολίτη για την αστυνομία. Στόχος της είναι, ο αστυνομικός να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι να λογίζεται ως εχθρός ή κατασταλτικό όργανο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να είναι έτοιμη και η κοινωνία μας. Όσο υπάρχουν ομάδες ατόμων που δρουν αυθαίρετα, δίχως σεβασμό στις ιδέες και τις επιλογές του συμπολίτη τους, προκαλώντας υλικές και σωματικές ζημιές, η αστυνομία οφείλει και πρέπει να διαφυλάξει τη νομιμότητα και τη διατήρηση της –καλώς εννοούμενης– τάξης.

Η νέα κυβέρνηση διακατέχεται από μία ρομαντική θεώρηση των πραγμάτων. Ωστόσο, έως ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες και ωριμάσει η κοινωνία μας, θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, καλώς ή κακώς, επιβάλλει την πρακτική που –εν πολλοίς– έχουμε παρακολουθήσει το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα