Ο Στραματσιόνι, ο Μπεργκ και το… Euro 2016

Πριν από λίγες ημέρες, στο Κορωπί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με «κλειστές πόρτες» μεταξύ του Γιάννη Αλαφούζου, ορισμένων –μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού– έμπιστων συνεργατών του και του προπονητή του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσιόνι. Εκεί αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με τους Βόκολο, Φύσσα, οι οποίοι ναι μεν επέδειξαν θέληση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίθηκαν στην έννοια του τεχνικού διευθυντή, όπως αυτή εννοείται σε έναν μεγάλο και ανταγωνιστικό σύλλογο.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ, αλλά και το πλάνο ενόψει των επόμενων χρόνων. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει κάνει λάθη, διακατέχεται ωστόσο από τη λογική της μόνιμης συνεργασίας με έναν προπονητή, εφόσον βεβαίως αυτή αποδίδει. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος των «πράσινων» λειτουργεί με το σκεπτικό ότι ο Στραματσιόνι θα μείνει για πολύ καιρό στον πάγκο. Ένα το κρατούμενο λοιπόν. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν δύο άξονες:
1)Την οργάνωση σε επίπεδο σκάουτινγκ και μεταγραφικού σχεδιασμού. Ο Ιταλός τεχνικός είπε στον Αλαφούζο ότι διαθέτει δικό του δίκτυο γνωριμιών και ότι μπορεί να αναλάβει και αυτό το βάρος, πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση και ανάλογα με το διαθέσιμο μπάτζετ.
2)Την οργάνωση της ακαδημίας, ώστε να βγάλει παίκτες η ομάδα. Ο Στραματσιόνι δεσμεύτηκε ότι ένα ποσοστό των 25 παικτών που θέλει να έχει συνολικά στη διάθεσή του, θα προέρχεται από το καλύτερο υλικό που παράγει η ακαδημία.

Με «άξονα» τον Μάρκους Μπεργκ
Εκτός των παραπάνω, η κουβέντα επεκτάθηκε σε πιο… υπαρξιακά ζητήματα της ΠΑΕ. Ο Αλαφούζος κατάλαβε, μετά το καλοκαιρινό φιάσκο στις μεταγραφές, ότι ο Παναθηναϊκός, ελλείψει βασικού χρηματοδότη, είναι φύσει αδύνατο να δίνει λεφτά για μεταγραφές, χωρίς να εισπράττει. Το «τριφύλλι» είναι υποχρεωμένο να αναδεικνύει παίκτες και να τους πουλάει, ώστε να έχει έσοδα. Το καλοκαίρι που πέρασε έγιναν ανοίγματα και δεν έφυγε κανείς. Η ομάδα «πάτωσε» και τον Γενάρη παραχωρήθηκε ο Καρέλης. Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθεί η όλη ιστορία, με τη σύμφωνη γνώμη και του Στραματσιόνι. Στο σημείο αυτό βγαίνει στην επιφάνεια το όνομα του Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός θα μονιμοποιηθεί στην 11άδα του «τριφυλλιού», ώστε να βελτιώσει τα φετινά στατιστικά του και το καλοκαίρι, πιθανότατα μετά το Euro 2016, στη Γαλλία, να πάρει μεταγραφή σε ομάδα μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο ίδιος αυτό σκοπεύει να κάνει και στον Παναθηναϊκό υπολογίζουν να βάλουν στο ταμείο τους ένα ποσό τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ.
Ο Ιταλός τεχνικός, λοιπόν, έχει καταστρώσει δύο πλάνα που αφορούν τον Σουηδό φορ: 1)Την αξιοποίησή του σε αγωνιστικό επίπεδο μέχρι τη λήξη της σεζόν. Η ομάδα θα στηθεί γύρω από τον Μπεργκ, ενώ είναι πιθανό να αλλάξει και διάταξη, αφήνοντας στην κορυφή τον Σουηδό, με δύο ακραίους επιθετικούς να τον πλαισιώνουν.
2)Την αναζήτηση του αντικαταστάτη του ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Αν φύγει ο Μπεργκ, θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ο διάδοχός του. Η δε επιλογή που θα γίνει, θα έχει μηδενικό περιθώριο αποτυχίας, καθώς οι «πράσινοι» θα έχουν πουλήσει τους δύο βασικούς τους σκόρερ μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Με άλλα λόγια, αν το πλάνο δεν αποδώσει, η ομάδα θα μείνει χωρίς… γκολ.

Euro 2016… με πολλαπλό ενδιαφέρον
Το Euro 2016, λοιπόν, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον μεταγραφικό σχεδιασμό του «τριφυλλιού» και… όχι μόνο! Διότι το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μονάχα στις επιδόσεις του Μάρκους Μπεργκ. Υπάρχει και… άλλο θέμα. Σύμφωνα με πηγή στα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου, ο σύλλογος της Αθήνας βρίσκεται σε επαφή με επιθετικό που θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Γαλλίας το καλοκαίρι και ο οποίος μένει ελεύθερος από την ομάδα του. Ο συγκεκριμένος παίκτης προορίζεται για διάδοχος του Μπεργκ και οι συζητήσεις έχουν ήδη προχωρήσει, κάνοντας λόγο για προφορική συμφωνία. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι ένα. Οι βλέψεις του παίκτη για ομάδα που θα αγωνιστεί στο Champions League. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενδεχόμενη συμφωνία θα χαλάσει με δύο τρόπους: 1)Αν ο Παναθηναϊκός δεν διασφαλίσει τη δεύτερη θέση, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την είσοδό του στους ομίλους του μεγαλύτερου τη τάξει θεσμού σε επίπεδο συλλόγων.
2)Αν ο παίκτης δεχθεί πρόταση από ομάδα που θα έχει διασφαλισμένη τη συμμετοχή της στο Champions League.
Για περισσότερες λεπτομέρειες είναι νωρίς ακόμα. Όπως, όμως, μάθαμε, το συμβόλαιό του θα είναι υψηλό, όχι όμως επιπέδου Εσιέν, και το ποσό θα εξοικονομηθεί από την πιθανότατη αποχώρηση του Γκανέζου χαφ, όπως σας αποκάλυψε η «Άποψη» από το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα