Ο χειμώνας δείχνει τα «δόντια» του

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο χειμώνας αποφάσισε να δείξει τα «δόντια» του. Χιόνια ακόμα και στα πεδινά, παγετός για πολλές συνεχόμενες ημέρες και χαμηλές θερμοκρασίες θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για σχεδόν όλη την εβδομάδα, όπως προβλέπει η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα  σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα.

Τα φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και στο Αιγαίο θα είναι τοπικά έντονα, ενώ ενδέχεται να συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, όπου το βράδυ θα ενταθούν. Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ να περιορίζονται στη βορειοανατολική χώρα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ.

Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι σε σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, αλλά γρήγορα θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ.

H ψυχρή εισβολή θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου”

“Οι χιονοπτώσεις θα είναι επιλεκτικές” εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξηγώντας ότι τα φαινόμενα των επόμενων 24ωρων οφείλεται «σε μια ψυχρή εισβολή στην ανατολική Ευρώπη και γι’ αυτό η πτώση θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα».

«Η ψυχρή εισβολή θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου από τους 19 βαθμούς θα πάμε σε μέγιστες της τάξης των 9-10 βαθμών Κελσίου ακόμα και στα πεδινά ηπειρωτικά. Στα πιο ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -9 βαθμούς Κελσίου» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε το λεγόμενο ξερό κρύο. Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει πιο τσουχτερό. Ας μην περιμένουμε γενικευμένες χιονοπτώσεις στη χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα