Πάνω από 800.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα το 2015

Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί μια σημαντική «πληγή» για την Ελλάδα με τις ορδές μεταναστών να καταλύουν κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας αφού περισσότεροι από οκτώ στους δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν δια ξηράς και θάλασσας στην Ευρώπη το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ευρώπη μέσω της διόδου Τουρκίας-Ελλάδας με την Λέσβο να αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο και κύρια πύλη εισόδου. Υπολογίζεται ότι λίγο λιγότεροι από μισό εκατομμύριο έχουν χρησιμοποιήσει το ελληνικό νησί ως στάση στο προσφυγικό τους ταξίδι.

Από το ένα εκατομμύριο περίπου 450 χιλιάδες είναι από την Συρία, ενώ 185 χιλιάδες προέρχονται από το Αφγανιστάν.
Παρ όλες τις κακές καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το θαλάσσιο πέρασμα με τους αριθμούς των μεταναστών που φτάνουν στην Λέσβο τον Δεκέμβριο να είναι αυξημένοι σε σχέση ακόμη και με τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μόνο την Δευτέρα, έφτασαν 13 νέες βάρκες στο νησί.

Το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό η μεγαλύτερη ίσως μετακίνηση πληθυσμών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα από τις 1.005.504 αφίξεις στις 21 Δεκεμβρίου, οι 816.752 έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.
Ο αριθμός αυτός, αν και φαντάζει ήδη μεγάλος, είναι ένα μικρό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Τουρκία υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2.2 εκατομμύρια Σύριοι, ενώ 1.1 εκατομμύριο βρίσκονται στον Λίβανο και 675 χιλιάδες στην Ιορδανία.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αφίξεων στα ελληνικά νησιά είναι για τον Δεκέμβριο 3.388 άνθρωποι ημερησίως, χαμηλότερος αριθμός από τις 6 περίπου χιλιάδες του Οκτωβρίου, αλλά σημαντικά μεγαλύτερος από τους 1700 του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΙΟΜ τουλάχιστον 3.695 είναι τα θύματα της μετακίνησης αυτής που είτε έχουν πνιγεί είτε αγνοούνται, 700 από αυτούς στο Ελληνοτουρκικό πέρασμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα