«Πάρε κόσμε» εκ του ασφαλούς

Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες να δεσμεύεται απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται χωρίς να έχει κόστος.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με σημαία την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 περίπου ευρώ και των συντάξεων περίπου στα 440 ευρώ θα ανέβει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από κοντά και η δέσμευση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Το παράδοξο βέβαια όλων αυτών των δεσμεύσεων (με εξαίρεση τον φόρο ακινήτων) είναι πως επί της ουσίας δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος! Και πως θα μπορούσαν αφού δεν επιβαρύνουν το δημόσιο αλλά τον ιδιωτικό τομέα. Εξίσου παράδοξο και η αποδοχή των ανακοινώσεων αυτών από τον ΣΕΒ και την ΕΣΕΕ! Δύο από τους σημαντικότερους παραγωγικούς φορείς της χώρας εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος αυτό. Και μάλιστα ενώ στο παρασκήνιο εμφανίζονταν εκείνοι που στο παρελθόν πίεσαν την κυβέρνηση για τις περικοπές.

Επί της ουσίας, τώρα, στην Κουμουνδούρου θέλουν να είναι σίγουροι πως πατούν σε στέρεο έδαφος για αυτό και όλες οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μετρημένες και μάλιστα απόλυτα. Σε καμία περίπτωση δεν θα απλώσουν τα πόδια έξω από το πάπλωμα και εξαγγελίες τύπου «λεφτά υπάρχουν» απαγορεύονται δια ροπάλου.

Για αυτό έχει φροντίσει ο Γιάννης Δραγασάκης και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος που μετρούν ξανά και ξανά το κόστος των όσων θα εξαγγελθούν.

Ακόμα και η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι μετρημένη και μάλιστα ήδη έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ένα πιο σύνθετο –αλλά πιο δίκαιο λένε– φορολογικό σύστημα ακινήτων που θα επιβαρύνει την μεγάλη ακίνητη περιουσία και μόνο. Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γιώργος Σταθάκης. «Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως αντί αυτού θα υπάρξει φορολόγηση στη μεγάλη περιουσία.

Απόλυτα ρεαλιστής ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει χώρος για φοροελαφρύνσεις, με το να τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση το μνημόνιο». Συμπλήρωσε πως χρειάζεται μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50%, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία θα γίνει. «Ζητάμε απομείωση του χρέους, δεν έχει σημασία η μορφή με την οποία γίνεται -πρέπει να είναι της τάξης του 50%. Όντως αν το πας στα 100 χρόνια, κάνεις ένα κούρεμα του 50%. Δεν είναι το θέμα η μορφή, αλλά η ουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον ΣΕΒ ξεκαθάρισε πως στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους, περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν οριστικά επιστρέψει στην πραγματικότητα αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους, που όμως απέχει πολύ από την κατάργηση των μνημονίων. Μάλιστα ακόμα και η αναφορά στην επιμήκυνση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον καθώς είναι και η λύση που συζητούν οι δανειστές ενώ σχετικές αναφορές έχει κάνει και η κυβέρνηση.

Αντί του ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται προτάσεις που να θέτουν το όριο κοντά στις 300.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο και €600.000 για το ζευγάρι, ως όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί να οριστεί και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία με κλιμακωτό συντελεστή από 0,1% ως 0,3%, μετά πάντως από προσαρμογή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών. Κρίσιμη παράμετρος για τον υπολογισμό της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι είναι το περιουσιολόγιο.

Την ίδια ώρα στελέχη της Αριστερής πλατφόρμας διαφωνούν με τη λογική να χρησιμοποιηθεί το περιουσιολόγιο ως βάση φορολόγησης καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε bankrun, ή μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά ομολόγων ή μετοχών.

Ακόμα θεωρούν ότι δεδομένα θα πρέπει να εξαιρείται η πρώτη και δεύτερη κατοικία, ενώ το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί «μεγάλη» η ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να είναι τα 800.000 ευρώ.

Σίγουροι για τη νίκη όταν στηθούν οι κάλπες 

Πίσω στην Κουμουνδούρου, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί δεδομένη την εκλογική νίκη του κόμματος όταν θα στηθούν κάλπες. Μάλιστα σημειώνουν πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας με την πρώτη να δίνει προβάδισμα 8 μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη δεύτερη να τη μειώνει σε τέσσερις.

Όπως μάλιστα τονίζουν για εκείνους μεγαλύτερη σημασία έχει η μέτρηση της Palmos Analysis η οποία θυμίζουν πως ήταν η πλέον εύστοχη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενώ αμφισβητούν τις 4 μονάδες που τους δίνει η Alco.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με την μέτρηση, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,6% της Νέας Δημοκρατίας και με 4% στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,5%, με τη Ν.Δ. να φθάνει στο 21,7% και τη Χρυσή Αυγή σταθερά τρίτη με 7,3%. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν αρκετά χαμηλά, καθώς, συγκεντρώνει 4,3%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι στο όριο για να μπει στη Βουλή με 2,3%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,6%, το Ποτάμι 3,7%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3,5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα