Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκομ Φρέιζερ

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκομ Φρέιζερ. Ο εκλιπών, που ήταν μέγας ανθρωπιστής και φιλέλληνας διετέλεσε ηγέτης των Φιλελευθέρων και πρωθυπουργός της Αυστραλίας (ο 22ος) από το 1975 έως το 1983.

Η άνοδός του στην εξουσία έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο το 1975, όταν ο τότε γενικός κυβερνήτης της χώρας, σερ Τζον Κερ, ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Γκοφ Ουίτλαμ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού στράφηκε τότε εναντίον του και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις σε βάρος του.

Ως πρωθυπουργός, όμως, ο Μάλκολμ Φρέιζερ αγκάλιασε τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αυστραλίας και ανάμεσά τους και την ελληνική και σιγά-σιγά τις κέρδισε.

Με σύμβουλό του τον ομογενή, Πέτρο Γεωργίου (ο οποίος αργότερα έγινε διευθυντής του Φιλελεύθερου Κόμματος Βικτωρίας και, στη συνέχεια, Ομοσπονδιακός Φιλελεύθερος βουλευτής), νομοθέτησε για την καθιέρωση του πολυπολιτισμού.

Μεγάλη έμφαση ο Μάλκομ Φρέιζερ έδωσε και στα δικαιώματα των ιθαγενών αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μετά την ήττα του, το 1983 από το Εργατικό Κόμμα του Μπομπ Χόουκ, ο Μ. Φρέιζερ όχι μόνο δεν σταμάτησε τον ακτιβισμό του, αλλά ενεργοποιήθηκε πιο εντατικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα