Περνάει στην επιθετική νοοτροπία!

Τρεις προετοιμασίες, δύο ολόκληρες χρονιές στην τρίτη και δεύτερη κατηγορία, κάποιες αγωνιστικές στη Super League… Η ΑΕΚ του Τραϊανού Δέλλα λειτουργούσε υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα, από την άνοιξη του 2013 που ο «κολοσσός» ανέλαβε την ομάδα. Αυτό το πρίσμα ήταν, όμως, ήταν ακινητοποιημένο, σχεδόν… βιδωμένο στο έδαφος και παρά το ότι λειτουργούσε αρκετά καλά, δεν επέτρεπε σε όλο το φάσμα των χρωμάτων να ξεπροβάλει.

Γι’ αυτό, λοιπόν, έρχεται ο Γκουστάβο Πογιέτ στην ΑΕΚ. Για να μετακινήσει αυτό το οικοδόμημα που έφτιαξε ο Δέλλας και να το πάει μερικά βήματα μπροστά. Επιλέχθηκε διότι έχει τον χαρακτήρα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το σύνολο των παικτών της Ένωσης στα αποδυτήρια. Διότι ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς  πιστεύει πως δεν χρειάζεται η αναδόμηση του ρόστερ, αλλά εκμετάλλευσή του. Είναι ο Ουρουγουανός ο άνθρωπος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο; Θα το δείξει η ιστορία!

Πρώτο κριτήριο επιλογής: Η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας!

Από το ματς της Τούμπας και μετά είχε σχηματιστεί η άποψη πως η ομάδα δεν πάσχει από έλλειψη ποιοτικών ποδοσφαιριστών (πέραν των δεδομένων ελλείψεων), αλλά από έλλειψη σωστής νοοτροπίας. Ο Δέλλας δεν είχε κουραστεί να τη «σμιλεύσει» τα προηγούμενα χρόνια, αφού ήταν δεδομένο ότι η ΑΕΚ έμπαινε σε κάθε αγώνα ως φαβορί και με την υποχρέωση να νικήσει. Ωστόσο, οι άνθρωποι του Δικεφάλου δεν είδαν αυτή τη νοοτροπία στις υποχρεώσεις της Super league και κυρίως στα εκτός έδρας ματς. Ήταν κάτι που τους ενόχλησε. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εξερχόμενος της Τούμπας, είχε δηλώσει ευχαριστημένος.  Ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, διότι ο διοικητικός ηγέτης ενός συλλόγου, όταν καλείται να κάνει δήλωση επί του αγωνιστικού, είθισται να λέει καλά λόγια. Αλλά ακόμη και ο ίδιος ήξερε πως κάτι δεν πάει καλά. Και τελικά αποδεικνύεται εκ του ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, πως από τότε είχαν ήδη αρχίσει οι σκέψεις αντικατάστασης. Αυτό που δεν άρεσε ήταν η νοοτροπία.

Στο δε «Γ. Καραϊσκάκης», ο «Τράι» θιγμένος από την κριτική της εμφάνισης της Τούμπας, προχωρά σε μία εγωιστική αλλαγή, κάνοντας την ομάδα επιθετική,  ξεγυμνώνοντας όμως την άμυνά του. Αυτός ο λανθασμένος τακτικός χειρισμός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, διότι ο Τραϊανός Δέλλας φανέρωσε άθελά του πως πέραν του ότι δεν έχει δουλέψει στη νοοτροπία, δεν έχει και την εμπειρία να χειριστεί αυτή την πίεση για το θετικό αποτέλεσμα στα δύσκολα ματς. Άρα, όλα συνέτειναν στο ότι έπρεπε να έρθει ένας άνθρωπος με ιστορικό αλλαγής νοοτροπίας στις ομάδες που έχει δουλέψει, αλλά και το απαραίτητο επιθετικό πνεύμα που έχει ανάγκη η ΑΕΚ.

Δεύτερο κριτήριο: Το βιογραφικό του Πογιέτ!

Ο Γκουστάβο, λοιπόν, πέραν των εμπειριών που αποκόμισε ως ποδοσφαιριστής σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά και της θητείας του ως βοηθός κοντά σε σπουδαίους προπονητές, έχει κι αυτή τη σκάρτη εξαετία ως πρώτος προπονητής όπου έκανε πέντε σούπερ χρονιές. Πρώτη χρονιά στην Μπράιτον, διορθώνει τα κακώς κείμενα και σουλουπώνει την ομάδα. Δεύτερη χρονιά αεράτη άνοδος. Τρίτη χρονιά, σταθεροποίηση στην Championship. Τέταρτη χρονιά, υπέρβαση και τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα! Επόμενη σεζόν στην Σάντερλαντ, ανόρθωση της ομάδας και σωτηρία. Και τέλος, η έκτη του χρονιά, η μοναδική στην οποία δεν διακρίθηκε, τουλάχιστον μάζεψε τους απαραίτητους πόντους για τη σωτηρία.

Στατιστικώς, λοιπόν, όλα καλά. Ωστόσο, πέραν των διακρίσεων, ο Πογιέτ είχε να επιδείξει δύο ακόμη στοιχεία. Το σφρίγος των ομάδων του που κατάφερναν χρόνο με το χρόνο να βελτιώνονται. Και το εκπληκτικό του διάβασμα στα νοκ άουτ παιχνίδια όπου και με την Μπράιτον και με τη Σάντερλαντ έκανε υπερβάσεις.

Τρίτο κριτήριο: Η επαφή μαζί του!

Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς έκανε διάφορα τηλεφωνήματα, αλλά έκλεισε μόνο ένα ραντεβού. Γιατί; Μα επειδή μόλις συστήθηκε στον Πογιέτ, τον άκουσε να λέει: «Εκπροσωπείτε την ΑΕΚ; Μα αυτό είναι φανταστικό. Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα. Με ενδιαφέρει πολύ η πρότασή σας!». Τέλος! Αυτό ήταν. Μόλις ο Δημήτρης Μελισσανίδης έμαθε για τον ενθουσιασμό του Πογιέτ άναψε το «πράσινο φως». Και μόλις η πλευρά της Ένωσης κατάλαβε πως ο Ουρουγουανός βάζει σε δεύτερη μοίρα όλες τις άλλες προοπτικές (πρόταση της Λεβάντε, ενδιαφέρον της Άστον Βίλα), ο «έρωτας» φούντωσε! Ολοκληρώθηκε όταν ο 47χρονος προπονητής κατέβασε ελαφρώς το κασέ του για να συζητήσει από μία οικονομική βάση που μπορεί να χειριστεί η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, δεν μπορούσε  να χαλάσει ο «γάμος». Ο Γκουστάβο Πογιέτ ζήτησε να καθίσει στον πάγκο με τον ΠΑΟ πριν καν υπογράψει το συμβόλαιό του. Μιλάμε για τέτοια δίψα. Αν αυτή τη δίψα την μεταδώσει στους παίκτες του το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο θα το δούμε το βράδυ της Κυριακής.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα