Πιέζουν για τηλεμαχία

Τους χωράει όλους η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, αν και όλοι ομνύουν, όπως είναι προφανές, στην ενότητα. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται, αν και αμφισβητούνται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, δείχνουν πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θεωρεί σίγουρη την εκλογή του. Αυτό μένει να φανεί στην κάλπη καθώς κανείς, ακόμη και τα πιο έμπειρα στελέχη, δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία.

Το κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι πόσοι και ποιοι τελικά θα προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες για να ψηφίσουν. Εξάλλου το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα οριοθετήσει εν πολλοίς το νέο εσωκομματικό τοπίο αλλά και θα δρομολογήσει ή όχι εξελίξεις. Η συμμετοχή θα είναι βαρόμετρο για τους τέσσερις υποψηφίους, ενώ και όποιος εκλεγεί θα έχει μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση αν ψηφίσει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ.

Από τη Σπάρτη, που βρέθηκε, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως μια ενδεχόμενη τηλεμαχία «θα βλάψει τη ΝΔ», την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα «συζητεί νέες περικοπές, νέους φόρους, έκτακτη εισφορά». «Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη, τούτη την ώρα. Γι’ αυτό, εγώ λέω ότι να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε. Μας ξέρετε πολλά χρόνια. Ξέρετε ποιοι μπορούμε να δώσουμε μάχη. Ξέρετε ποιοι μπορούν να συνθέσουν», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αιχμές για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη διατύπωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρώτος άνοιξε το ζήτημα ενός γαλάζιου debate. «Είμαι υπέρ του δημόσιου διαλόγου, δεν καταλαβαίνω όσους μιλούν για δημιουργία εσωστρέφειας. Η δημόσια συζήτηση συναγωνιστών δεν απειλεί την ενότητα, την ενότητα την απειλεί η παραπολιτική…». H πλευρά Μητσοτάκη που δεν αρνείται τη συζήτηση ακόμη και με κοινό την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εκτιμά ότι μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, δύο θέλουν το διάλογο και δύο τον αποφεύγουν. Στην πρώτη κατηγορία, υπέρ του διαλόγου, εμφανίζονται οι Μητσοτάκης – Γεωργιάδης, στη δεύτερη οι Μεϊμαράκης – Τζιτζικώστας. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι η δήλωση Τζιτζικώστα ότι θα συμμετέχει σε debate μόνον εάν συμμετέχουν όλοι συνιστά υπεκφυγή, με τη βεβαιότητα ότι έναν τέτοιο διάλογο αρνείται ο κ. Μεϊμαράκης. Άλλωστε, σε μία τέτοια αντιπαράθεση είναι σαφές ότι ο κ. Τζιτζικώστας ναι μεν θα ήταν ο πιο νέος και «άφθαρτος» εκ των τεσσάρων, ωστόσο η πίεση που θα δεχόταν για το γεγονός ότι όχι μόνον είναι εξωκοινοβουλευτικός αλλά έχει και κώλυμα εκλογιμότητας για τα επόμενα χρόνια θα ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα