Πιεστικό μασάζ από τον Μεϊμαράκη

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει και θα λάβει την απόφαση για το τι θα πράξει η Ν.Δ. για το εάν ψηφίσει ή όχι το 3ο μνημόνιο». Αυτή η φράση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη το βράδυ δείχνει τον προβληματισμό που έχει η ηγεσία του κόμματος για το εάν τελικά η Κ.Ο. της Ν.Δ. παρουσιαστεί συντεταγμένη στη Βουλή.
Ήδη έχουν εκφραστεί αρκετές αντιρρήσεις από βουλευτές, που δεν αντέχουν να ψηφίσουν κι άλλο μνημόνιο, την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές το παίζουν αντάρτες. Ειδικά οι βουλευτές της περιφέρειας στην κυριολεξία είναι στα κάγκελα.
Συγκαλώντας το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο Μεϊμαράκης προσπαθεί να κάνει το απαραίτητο μασάζ, ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία. Η τάση υπέρ της στήριξης της συμφωνίας και μέσω αυτής της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι κυρίαρχη στη Ν.Δ., καθώς υπέρ τάσσεται όχι μόνον ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και οι φιλελεύθεροι και, κυρίως, το καραμανλικό μπλοκ.
Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μαζί με τον Μάκη Βορίδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρεσβεύουν μία πιο σκληρή γραμμή έναντι του κ. Τσίπρα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε, επίσης, όρους. Συγκεκριμένα, αν και σχολίασε ότι οι δανειακοί όροι της σύμβασης μπορεί να είναι καλύτεροι, λόγω της απουσίας του ΔΝΤ, επεσήμανε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δώσει εν λευκώ ψήφο αλλά, αντιθέτως, θα πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση την τήρηση της δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, στα μέσα Ιουλίου στο Προεδρικό, ότι δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο κ. Μεϊμαράκης προήδρευσε και σύσκεψης των τομεαρχών και των βουλευτών που συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής που θα επεξεργαστούν το νομοσχέδιο. Θετικό, εν προκειμένω, για τον κ, Μεϊμαράκη είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο προς ψήφιση και η φορολόγηση των αγροτών που έχει παραπεμφθεί για τον Οκτώβριο.
Θα πιέσει
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, είναι αποφασισμένος να πιέσει όσο μπορεί τον Πρωθυπουργό με τριπλό στόχο:
• Να του χρεώσει το σύνολο των επώδυνων, υφεσιακών μέτρων. Και μόνον το στοιχείο της ύφεσης, αντί της αναμενόμενης ανάπτυξης που προβλεπόταν στα τέλη του 2014, αρκεί για να καταδείξει τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς
• Να τον δεσμεύσει ότι δεν θα επιχειρήσει μία «απόδραση» από τις πρωθυπουργικές του ευθύνες μέσω εκλογών. Εν προκειμένω, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση και την έγκριση του νέου προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, δηλαδή να περάσει ο ίδιος το σύνολο των προβλεπόμενων στο μνημόνιο μέτρων και, τέλος
• Να υπογραμμίσει ότι η, κατά πάσα πιθανότητα, θετική ψήφος της Ν.Δ. συνιστά μονόδρομο, όχι γιατί αποτελεί ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση ή ψήφο αποδοχής των μέτρων αλλά γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη στάση έναντι του διακυβεύματος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Απάντηση
Στο μεταξύ η Ν.Δ. απέκρουσε τις θριαμβολογίες του Μαξίμου για το 3ο μνημόνιο χρησιμοποιώντας μία φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου: Το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά μπροστά στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.
Έτσι στην ανακοίνωση της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει αν ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες ότι τους παραπλάνησε:
• Υποστήριζαν ότι τα προηγούμενα Μνημόνια θα τα ακύρωναν με ένα Νόμο και με ένα Άρθρο. Σήμερα, προτείνουν ένα νέο, ιδιαίτερα βαρύ 3ο Μνημόνιο. Το πιο επώδυνο από τα 3 Μνημόνια.
• Υποστήριζαν ότι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, χαρίζονταν χρήματα στους τραπεζίτες. Σήμερα, αντιλαμβάνονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η συστημική ευστάθεια των τραπεζών.
• Υποστήριζαν ότι μέσω των αποκρατικοποιήσεων, δημόσια περιουσία και πόροι θα μεταβιβάζονταν στη «μαύρη τρύπα» του δημοσίου χρέους. Σήμερα, κάνουν το ίδιο, αφού η συμφωνία αναφέρεται σε «πώληση περιουσιακών στοιχείων», μέσω της δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου, το οποίο μάλιστα θα εποπτεύεται από Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
• Υποστήριζαν ότι το χρέος είναι επονείδιστο και πρέπει να «κουρευτεί». Όμως, σήμερα, υπογράφουν όχι μόνο τη δέσμευση η χώρα να αποπληρώνει πλήρως και έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά και τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους.
• Υποστήριζαν ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλήρες και κοστολογημένο, περιλαμβάνοντας γενναιόδωρες παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ. Σήμερα, εισηγούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, μόνο για τα 2 πρώτα χρόνια, ύψους 8 δισ. ευρώ. Με νέους, πρόσθετους φόρους και περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μάλιστα αυτά τα μέτρα βαφτίζονται ως «ήπια προσαρμογή»!!! Η αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει ήδη τους ασθενέστερους με 2,4 δισ. ευρώ, οι περικοπές στις συντάξεις κατα 1,8 δισ. ευρώ που θα τις νιώσουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι απο το Σεπτέμβριο, η αύξηση του φόρου εισοδήματος και η προκαταβολή φόρου στο 75% φέτος και στο 100% απο του χρόνου που επιβαρύνουν εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για όλους και της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, ο τριπλασιασμός εισφορών στους αγρότες και άλλα πολλά είναι αυτά που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει σήμερα ως «ήπια». Φανταστείτε το επόμενο πακέτο του Οκτωβρίου…
• Υποστήριζαν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση. Σήμερα, «θριαμβολογούν» για τη σύναψη ενός νέου δανείου, και μάλιστα ύψους 86 δισ. ευρώ.
• Υποστήριζαν ότι θα «γκρεμίσουν» τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Σήμερα, δεσμεύονται να τις ολοκληρώσουν και να «χτίσουν» κι’ άλλες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα