Ποια ποσοστά δίνουν αυτοδυναμία

Aντίστροφα μετράμε πλέον για την εκλογική μάχη της Κυριακής.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις,  θα είναι ο νικητής της 25ης Ιανουαρίου και θα σχηματίσει κυβέρνηση.  Ωστόσο τα ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Μάλλον δύσκολο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όμως  τα πάντα εξαρτώνται από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα  αλλά και το πόσο που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που δεν θα μπουν στη Βουλή. 

 Η μάχη γίνεται στην ουρά για το πόσα, αλλά και ποια κόμματα θα καταφέρουν να πιάσουν το πολυπόθητο 3% και να μπουν στη Βουλή. Από αυτά θα εξαρτηθεί και το ποσοστό που θα πρέπει να λάβει ο πρώτος ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Πάντως είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς με βεβαιότητα την κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου κόμματος και κυρίως εάν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Ποια είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία

5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38,5% για την αυτοδυναμία

7% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38% για την αυτοδυναμία

8% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37,2% για την αυτοδυναμία

8,5% εως 9,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37% για την αυτοδυναμία

10% εως 10,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36,5% για την αυτοδυναμία

11% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36% για την αυτοδυναμία

12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία

13% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,2% για την αυτοδυναμία

14% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 34,8% για την αυτοδυναμία

με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%

Συνήθως (όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις) τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό που συνήθως κυμαίνεται από 5% έως 6%.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα